Redoviti unutarnji i vanjski detox naše kože

Naša koža je vidljiva veza između unutrašnjosti našeg tijela i njegovog vanjskog dojma. Da bismo održavali čistoću i zdravlje iznutra i izvana, trebamo redovnu eliminaciju otpadnih tvari iznutra i redovno uklanjanje naslaga s gornjeg sloja naše kože.

Unutarnje ispiranje vlaknima i vodom

Što uđe u nas, mora negdje i izaći. Dovoljan unos tekućine spojen s prehranom punom vlakana održavat će probavni sustav u optimalnom pogonu, uklanjati toksine kroz debelo crijevo pa se oni neće pojavljivati na koži kao osipi ili akne. Nečistoće koje naše tijelo ne uspije izbaciti putem bubrega, jetre, pluća i debelog crijeva će naći drugi izlaz, zato ćete ponegdje na internetu pročitati da kožu nazivaju našim trećim bubregom. Redovna eliminacija donosi tjelesnu ugodu, stvara dobro raspoloženje, te održava kožu čistom i blistavom.

Četkanje kože

Nakon što smo se pobrinuli da nam funkcionira eliminacija otpadnih stvari iz organizma, trebamo još vidjeti kako se možemo riješiti naslaga koje se redovno stvaraju na koži, a koje ne odlaze običnim pranjem. Naime, tijekom dana kroz kožu i njom prođe oko pola kilograma otpadnih tvari, u što računamo i znojenje. Računa se da se oko trećine otpadnih tvari rješavamo na ovaj način. Ukoliko koži nije omogućena pravilna eliminacija zbog zanemarivanja higijene, bolesti, naslaga mrtvih stanica kože, ulja za tijelo na bazi mineralnih ulja, sredstava za zaštitu od sunca koja pune pore na koži ili nedovoljnog unosa hranjivih tvari tada niti bubrezi, jetra, debelo crijevo i pluća ne mogu optimalno djelovati. Stoga sve što možemo učiniti da naša koža bolje funkcionira poboljšat će i funkciju ovih organa.

Garshana je ayurvedski tretman suhog četkanja tijela koji možemo izvoditi sami. Za njega možemo koristiti rukavicu, meku spužvu ili četku za tijelo. Četkamo (ne ribamo) ujutro, nakon čega se tuširamo, cijelo tijelo osim osjetljivih dijelova. Na želucu i zglobovima radimo nježne kružne pokrete, a na udovima duge pokrete od kraja prema tijelu. Na mjestima gdje je koža tanja, poput unutarnje strane nadlaktica, četkamo nježnije, a tamo gdje je koža tvrđa, primjerice na tabanima, grublje. Uvijek četkamo prema srcu, jer na taj način vraćamo limfu nazad. Počinjemo od stopala i idemo prema gore, cijeli postupak ne traje duže od 5 minuta.

Nakon četkanja ćemo se osjećati okrijepljeno, koža će nam biti lagano crvenkasta, ali će blistati.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica