Prirodna ljepota ili ljepota pod svaku cijenu?

Zapravo, prirodna ljepota nema cijenu. Nema smisla koristiti prirodnu kozmetiku kako bismo stvorili nešto umjetno.

Pojam ljepote je neobjašnjiv i subjektivan, često se kaže da je ljepota u oku promatrača. Pomislili bismo da bi stvari onda ostale tu gdje jesu, kod tog promatrača i da se svatko može osjećati lijepim i ima pravo odabrati što je lijepo. No, negdje se civilizacijskim putem dogodio paradoks pri kome sa nastale industrija ljepote i modna industrija koje su stvorile pojam ljepote oko manipulacije vlastitim izgledom i tijelom, gladovanja u ime mode, te kirurgije kojom se tijelo dovodi u stanje pri kojem će zadovoljiti nečiji tuđi osjećaj za ljepotu. Nestao je osjećaj zadovoljstva oko stvari koje su lijepe onakve kakve jesu pa ganjamo neku ideju ljepote koju nikada ne možemo dostići.

Prirodna ljepota treba zdravlje i ravnotežu

Novo uvriježeno razmišljanje o ljepoti nalaže da se ona mora dostići pod svaku cijenu. Bez obzira je li to korištenje dragocjenih resursa koje nam Zemlja nudi, jesu li nehumani testovi kozmetike na životinjama koji se i dalje provode ili uskraćivanje i ograničavanje tijelu onoga što mu treba kako bismo ga oblikovali na način koji industrija mode i ljepote smatra lijepim. No, ljepota ne može opstati dugo sama, treba zdravlje i ravnotežu kako bi se održala na duge staze.

Osnova pojma kozmetika je grčka riječ κόσμος (kosmos), koja, osim što je ponekad koristimo kako bismo nazvali cijelu kreaciju u kojoj se nalazimo, označava „red“. Iz toga je nastala riječ κοσμητικός (kosmētikos) koja označava vještinu uređivanja i ukrašavanja. Kod starih Grka se podrazumijevalo da su uređenje cijele poznate kreacije uključena mnoga viša i niža božanstva. Suvremena znanost otkriva neprestano nove načine na koje priroda i svemir stvaraju i uređuju sami sebe. Priroda koja je u stanju stvoriti beskrajnu ljepotu i red u Svemiru čini to i u nama. Ukoliko to prepoznamo, pronaći ćemo ljepotu, zdravlje i ravnotežu koju tražimo.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica