Zdravlje naše kože ovisi i o količini i vrsti hranjivih sastojaka koje unosimo u organizam


Reci mi što jedeš i reći ću ti kakvo je zdravlje tvoje kože

Koža je naš najveći organ pa na njoj lako i golim okom primjećujemo promjene izazvane procesom starenja, ali i promjene izazvane klimatskim uzrocima poput UV zračenja. Ali na sreću to je i organ čije se stanice redovno regeneriraju.

U procesu regeneracije kože najveću pomoć nam pružaju pravilno odabrane namirnice u našoj prehrani, pravilno odabrani kozmetički proizvodi, te dovoljan unos tekućine tj. pravilna hidratacija organizma, a time i kože. Za prije svega zdrav, a potom i mladolik izgled kože važno je u prehranu ubaciti što više namirnica bogatih karotenoidima (astaksantinom, zeaksantinom, beta-karotenom), provitaminom vitamina A, te namirnice bogate vitaminima C, B, E, i oligoelementima cinkom  i selenom, kao i namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama. U slučaju da nam životne navike ne dozvoljavaju unos ovih sastojaka u prirodnom obliku, onda nam preostaje njihov unos u obliku dodataka prehrani.

Ukoliko smo svjesni da ne unosimo dovoljno hranjivih sastojaka koji pomažu zdravlju naše kože i želimo to promijeniti, odnosno, želimo promijeniti životne navike, važno je imati nekoliko smjernica u tome. Najlakše ćemo početi s hidratacijom organizma, unoseći dovoljno vode u njega. Prosječno je to 2 litre vode u svim oblicima (kroz hranu i piće), a pravi iznos opet ovisni o našoj konstituciji i aktivnostima. Uz vodu nam je potrebna uravnotežena prehrana u kojoj će biti dovoljno svježeg voća i povrća, kuhanog povrća, žitarica, grahorica, te sjemenki i orašastih plodova kako bismo unosili sve potrebne hranjive sastojke. K tome trebamo izbjegavati unos toksina u organizam, alkohol, cigarete, kavu, bijeli šećer, brašno, prerađene namirnice.

Namirnice bogate karotenoidima (sekundarni biljni metaboliti odgovorni za žutu, narančastu, crvenu i zelenu boju namirnica):

  • – betakarotenom (provitaminom vitamina A) – mrkva, bundeva, slatki krumpir (batat), špinat kelj, dinja
  • – likopenom – rajčica, lubenica, ružičasti grejp
  • – astaksantinom – alge.

Namirnice bogate vitaminima B skupine – žitarice, sjemenke, orašasti plodovi, grahorice

Namirnice bogate vitaminom C – šipak, paprika, ljute papričice, nar, bobičasto voće, agrumi

Namirnice bogate vitaminom E – badem, lješnjaci, suncokretovo ulje, maslinovo ulje

Namirnice bogate oligoelementima cinkom i selenom – orašasti plodovi

Namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama – maslinovo ulje, kokosovo ulje.

Ovo su samo neki primjeri namirnica bogatih hranjivim sastojcima koji su nam potrebni za zdravlje, primjeri su još mnogi. No, glavnu stvar koju trebamo upamtiti je da raznovrsna prehrana koja uključuje mnoge vrste voća, povrća, sjemenki i orašastih plodova, uz kombinacije žitarica i grahorica donosi i optimalno zdravlje cijelog organizma pa tako i kože.

mr.sc. Jagoda Ćerić, mag.pharm.

ravnateljica, Ljekarnička ustanova LJEKARNE HOMEOSAN

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica