Kako naš stil života utječe na našu kožu

Osnovno je pravilo da ne možemo biti pažljivi prema našoj koži, ali biti nemarni prema ostatku tijela i očekivati da izgledamo svježe i da sjajimo vanjskim i unutarnjim sjajem.

Puno smo puta to ovdje ponavljali, ali ćemo to i nastaviti – koža je naš najveći organ i odražava naše unutarnje stanje. Puno bismo savjeta mogli dati za općenito zdravlje našeg organizma, ali ćemo napomenuti one najvažnije koje imaju najviše utjecaja na našu kožu.

Pijmo dovoljno vode

Većinu života postotak vode u našem tijelu će biti 50-60%, a koža će u prosjeku sadržavati nešto više od 60% vode. Ima smisla poslušati savjet da pijemo 1,5-2 litre vode svaki dan, ovisno o našim aktivnostima. Voda nam pomaže pri izlučivanju otpadnih tvari i time održavamo imunitet i tijelo zdravima. A kako mi kažemo – na zdravom tijelu, zdrava koža. Naravno, dio vode koje konzumiramo završi na kraju i u našoj koži, ali s obzirom da ona obično svoju porciju dobije među zadnjima, nakon što se namire unutarnji organi, nemojmo zaboraviti i hidratirati i izvana.

Jedimo pravilno

Naša prehrana će se vidjeti na našoj koži. Ovdje vrijedi zapamtiti da smo ono što jedemo. Svi viškovi šećera i masti, te slobodni radikali s kojima se bore našu unutarnji organi će se vidjeti na našoj koži. Jedimo manje junka i grickalica, a više svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica i kvalitetnih proteina. Ne samo da će naša koža izgledati ljepše, nego ćemo se i osjećati bolje, da ne govorimo općenitom zdravlju.

Spavajmo koliko treba

Spavanje i odmor su neke od najboljih stvari koje možemo napraviti za svoju kožu. Srećom (ili nažalost) naše će nas tijelo upozoriti na to kada nam nedostaje sna. Je li vam itko kada rekao da „izgledate umorno“? E, to je to, vrijeme je za spavanje. Stvar je u tome da jedino dok spavamo omogućujemo našem tijelu da se regenerira, pošalje hranjive sastojke tamo gdje treba i riješi se svega onoga što mu ne treba.

Smanjimo stres

Svi smo čuli da je stres tihi ubojica, a da ubija našu kožu možemo vidjeti po raznim „neobjašnjivim“ pojavama na koži od crvenila i svraba pa do preranog starenja kože. Stres aktivira hormone koji su našim precima pomagali da se nose sa situacijama „bori se ili bježi“. Potaknuli bi otpuštanje veće količine energije koja bi ih onda vodila iz situacije opasne po život. Mi nemamo te situacije, ali imamo iste reakcije na puno stvari oko nas. Kada se stanje stresa produži, onda stradavaju naši organi.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica