ph kože

Znate li koji je pH kože vašeg lica?

Svladali smo načine na koje možemo čistiti naše lice, ali koji su konkretno proizvodi dobri za nas? Ovdje ćemo biti skroz znanstveni, to ovisi o stanju i o pH kože

Možda cijelo razumijevanje priče o pH kože i nije baš najjednostavnije, ali kada shvatimo osnove bit će nam puno lakše birati ono što stavljamo na lice. Raspon pH vrijednosti je od 0 do 14, te on određuje lužnatost ili kiselost neke tvari. Najniža vrijednost je najkiselija, a najviša vrijednost je nalužnatija, dok je srednja vrijednost (7) neutralna. Naša koža je u svom prirodnom stanju blago kisela s ph 5.5. Ukoliko nam je koža prekisela, onda je masna, sklona upalama, aknama i osjetljiva. Ukoliko je prelužnata, onda djeluje beživotno, bude izrazito suha i perutava. Lako je razumjeti da je ovdje ključ u ravnoteži.

Sredstva za čišćenje koja su lužnata će nam ostaviti osjećaj zatezanja na koži koji nema nikakve veze s time koliko nam koža puca od zdravlja. Prelužnatost sredstava za čišćenje dovodi do povećanja pH kože i isušivanja kože uslijed uklanjanja naše prirodne masnoće i vlage kože. Koža je nakon toga suha i osjetljiva, a da stvar bude gora počinje raditi prekovremeno da bi nadoknadila izgubljene hranjive tvari. Ovo ne zvuči dobro.

 

pH kože određuje njezinu njegu

 

https://san10.hr/njezna-i-pazljiva-njega-masne-koze/

Tanki kiseli omotač na koži koji stvara sebum u kombinaciji sa znojem nam služi kako bi nas štitio od vanjskih utjecaja. Ti vanjski utjecaji (vjetar, voda, zagađenje, dim) mogu prenapregnuti taj omotač i on se počinje rastvarati pa se povećavaju šanse za crvenila i druga ekstremna stanja kože poput akni (bakterije lakše prolaze), te prhutanja (koža ne zadržava prirodnu vlažnost). Stoga ne peremo lice običnim sapunom s kojim ćemo prati ostatak tijela. Obični sapuni su vrlo lužnati i suše kožu, razlog više da i tu potražimo nešto drugo i za pranje tijela, ne samo za lice. S druge strane, sredstvo za čišćenje koje je prekiselo nam neće puno pomoći, jer trebamo malo lužine kako bi rastvorili prljavštinu kako treba. Ukoliko nam je koža normalna (pH kože 5,0-5,5) onda pH vrijednost naših sredstava za čišćenje nije toliko važna, ali je presudna za one s kožom sklonom aknama i one s osjetljivom kožom.

pH vrijednost naših kozmetičkih proizvoda možemo provjeriti na jednostavan način. Najpreciznije i jedino ispravno za laboratorije poput nas, bit će profesionalnim pH metrima, ali za dobivanje okvirne pH vrijednosti u specijaliziranim trgovinama i online shopovima možete dobiti 80 trakica za mjerenje pH vrijednosti za 20 kn (na eBayu ćete naći 160 komada za 0.75$ (oko 5 kn). Samo proizvodima koji u sebi imaju vodu možemo izmjeriti pH. Umočimo trakicu, pričekamo par minuta i provjerimo boju. Napominjemo da njihova točnost i očitavanje nisu 100% točni (prema našem iskustvu razlika može biti i do 1 jedinicu), ali dobit ćemo okvirnu ideju imamo li koristi od sredstva za čišćenje lica i kozmetičkog proizvoda koji koristimo i odgovara li mu pH kože našeg lica.

 

Pri izradi svakog proizvoda SAN prirodne kozmetike pažljivo kontroliramo njegov pH kako bi odgovarao pH vrijednosti naše kože. Svaka formulacija je pažljivo izvedena kako se ne bi poremetio balans na koži. Posebna pažnja je posvećena proizvodima za čišćenje lica i tonerima koji pripremaju kožu za hidrataciju.

Komentari su onemogućeni

    KontaktMoj računKošarica