Cijenite li dovoljno mrkvu?

Trebali bi, jer iako je naoko toliko obična, dostupna i uobičajena u našoj kuhinji, u svijetu prirodne kozmetike mrkva krije jednu tajnu i jedna je od najkorisnijih biljaka.

Sjeme mrkve, odnosno njegov CO2 ekstrakt koji koristimo u SAN prirodnoj kozmetici, ne možemo dovoljno nahvaliti i preporučiti, tolike su njegove dobrobiti. Regenerira kožu, pogodno je za sve tipove kože, pomaže pri upalama i oštećenjima kože, pomaže kod strija, te zarastanju kože, a k tome nam pomaže da dobijemo ljepši tamniji ten. Postoje različite kvalitete ekstrakta sjemena mrkve, od macerata preko eteričnog ulja do CO2 ekstrakta koji je najbolji i zato ga mi koristimo u SAN EXCLUSIVE Anti-age serumu s karotenoidima, SAN CLASSIC Melemu za regeneraciju kože, SAN CLASSIC Melemu za kožu sklonu strijama i ožiljcima, SAN SPA Njegujućem ulju za osjetljivu kožu, i SAN SUN CARE Zlatnom ulju za preplanuli ten. Različiti su to proizvodi, za različitu upotrebu, ali CO2 ekstrakt mrkve savršeno obavlja svoj zadatak u svakom od njih!

S mrkvom u kuhinji možemo sve

Korijen mrkve je u kuhinji uobičajen, a možda zato i podcijenjen. Iznimno je bogat alfa i beta karotenom, te je dobar izvor K i B6 vitamina. No, što želimo reći, znate li za neku biljku koja je korisnija u kuhinji? Od nje možemo napraviti svaki dio obroka – sok, juhu, glavno jelo, prilog, salatu i kolač. U kuhinji, zapravo, duže koristimo sjeme i lišće nego korijen. Sjeme je čak pronađeno na nekim arheološkim nalazištima u Europi  koja su stara skoro 5.000 godina. Poput lišća i sjemena peršina ili korijandra koji su joj srodni, aroma sjemenki i lišća je nekada bila cijenjena. Trebalo je neko vrijeme da se selektivnim uzgojem dobije slatkasti, a ne gorki korijen, kakvog danas poznajemo. U stvari, trebalo je još neko vrijeme da dobijemo narančasti korijen kakvog danas poznajemo, jer je mrkva dugo bila bijela ili ljubičasta. Tek u XVII stoljeću je i ta boja postala uobičajena, neki kažu da su krivi Nizozemci, kojima se svidjelo imati korijen u njihovoj nacionalnoj boji.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica