Maslinovo ulje štiti naše tijelo izvana i iznutra

SAN prirodnu kozmetiku ne bismo mogli zamisliti bez maslinovog ulja


Maslinovo ulje štiti naše tijelo izvana i iznutra

Maslinovo ulje je uobičajeni sastojak naše smočnice čija izuzetna ljekovita svojstva i široku mogućnost primjene ne smijemo zanemariti.

Već tisućama godina se maslinovo ulje uzgaja na cijelom području Mediterana i teško možemo zamisliti ijedno domaćinstvo bez njega. Tipično je žuto-zelene do zelene boje, karakterističnog mirisa po plodu masline i gorkog okusa. Smatra se da se u divljini maslina pojavila na području Male Azije, a najstariji dokazi o uzgoju biljke Olea europea L. pronađeni su na otoku Kreti i pretpostavlja se da potječu iz sredine 4. tisućljeća prije nove ere, što znači da su je ljudi sigurno uzgajali prije pet i pol tisuća godina.

I danas su najveći proizvođači maslinovog ulja mediteranske zemlje Španjolska, Italija i Grčka koji proizvedu oko 67% svjetske proizvodnje ulja, a ostali važni proizvođači su Sirija, Tunis, Turska i Maroko.

Maslinovo ulje je poznato i cijenjeno u cijelom svijetu, a većinom se, dakako, koristi u prehrani. No, njezino mjesto u kozmetici je postojalo još i u Antici. Stari Grci, a i Rimljani nakon njih su maslinovim uljem mazali tijelo. U nedostatku sapuna Rimljani bi tijelo poslije mazanja strugali i time odstranjivali nečistoću. Stari Egipćani su ga koristili za njegu kože, za čišćenje i za saniranje upala, dok su ga Grci upotrebljavali osim toga i za masažu, te olakšavanje bolova u mišićima.

Maslinovo ulje za kožu

Stari narodi su maslinovo ulje koristili za prehranu, njegu tijela i kao ulje za lampice i u zapadnoj civilizaciji je prisutno već tisućljećima pa možemo reći da smo se na njega toliko navikli da je postalo „obično“ koliko je i omiljeno. Ne smijemo ga zbog toga nikako podcijeniti, jer čak i ona „obična“ boca ekstra djevičanskog maslinovog ulja koja nam stoji u kuhinji za salatu može poslužiti kao kućni lijek! U tradicionalnoj domaćoj medicini ono je za pomaganje funkcija jetre, izbacivanje žučnih kamenaca, pri upali želučane sluznice, djeluje kao blagi laksativ, a koristi se na koži i pri opeklinama.

SAN prirodnu kozmetiku ne bismo mogli zamisliti bez maslinovog ulja, ono je jedan od prvih sastojaka koje smo koristili za njegu kože. Možemo ga naći u našim prvim proizvodima – SAN BABY & MAMA CARE Dječjoj kremi za njegu i zaštitu kože, SAN FACE CARE BASIC Dnevnoj hidratantnoj kremi za lice i SAN FACE CARE BASIC Noćnoj hranjivoj kremi za lice.

Maslinovo ulje je bogato vitaminom E (prirodni tokoferoli) i ostalim prirodnim antioksidansima, zbog čega ima regenerativni utjecaj na tkiva i mogućnost kože da regulira prirodni sustav vlaženja. Oleinska masna kiselina omekšava i njeguje kožu i dobro utječe na njenu stimulaciju – napinje je i učvršćuje. Steroli imaju ljekoviti učinak, potiču zacjeljivanje kože te je maslinovo ulje idealno za osobe koje imaju problema sa suhom i prhutavom kožom.

Stoga je maslinovo ulje važan sastojak u našim uljima i balzamima koji pomažu obnovi kože, SAN BABY & MAMA CARE Ulju za bebe, SAN CLASSIC Balzamu za regeneraciju kože i SAN CLASSIC Umirujućem balzamu za osjetljivu kožu. Maslinovo ulje koristimo i za sunčanje pa ga imamo u SAN SUN CARE Kremi za sunčanje SPF 15 i SAN SUN CARE Umirujućem losionu poslije sunčanja.

https://san10.hr/sto-da-radimo-s-ostecenom-kozom/

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica