pčelinji vosak u granulama

Bijeli pčelinji vosak (cera alba) se koristi u proizvodnji kozmetike


Pčelinji vosak je neprocjenjivo vrijedno čudo prirode

Pčelinji vosak je materijal od kojeg pčele grade i kojim čuvaju svoju košnicu, nikada se ne kvari, a ljudi ga koriste već tisućljećima za sve, od svijeća do izrade kozmetike.

Pčelinji vosak je čudo prirode. Njegov rok trajanja je praktički vječan, pronađen je čak i u egipatskim piramidama, te mnogim starim grobnicama širom svijeta kao da na taj način i onima pokopanima osigurava vječan život. Pčele radilice ga proizvode iz svojih trbušnih žlijezda kako bi izgradile svoju košnicu, saće i kako bi čuvale med koji proizvode prvenstveno sebi za hranu.

Računa se da je za proizvodnju jedne kile meda potrebno 20 milijuna individualnih letova pčela radilica i da one pri tome prelete udaljenost 3 puta veće od opsega Zemlje. Prosječna košnica ima oko 50.000 pčela u punom pogonu, većinom su to pčele radilice koje u prosjeku žive mjesec dana, a nakon toga umiru od iscrpljenosti i zamjenjuju ih nove. Ovi podaci nas sve moraju natjerati da s pažnjom i zahvalnošću gutamo svaku žlicu meda. A da bi proizvele kilogram pčelinjeg voska pčele trebaju barem 10 puta toliko meda. Stoga je vosak čak i vrjedniji od meda.

Pčelinji vosak štiti, hrani i pomaže regenerirati kožu

Pčelinji vosak je bogat vitaminima topivim u mastima, posebno A vitaminom. Glavne prednosti su mu što štiti kožu od isušivanja te pruža zaštitu od brojnih vanjskih čimbenika, zahvaljujući čemu ona zadržava svoju vlažnost i čvrstinu. Razmazivanjem na koži stvara zaštitni film, koji se lako upija, usporava dehidraciju i starenje kože te joj ujedno pruža hranjivu zaštitu. Na taj način koža postaje glatka i elastična.

U kozmetici koristimo pročišćeni, bijeli vosak, kako bi se iz njega eliminirali alergeni i suvišne tvari. On je bez mirisa i bez okusa. Bijeli pčelinji vosak sadrži vitamin A koji pomaže pri zacjeljivanju kože, hrani ju i čini mekom, te smiruje upale i iritacije. Ima i jedno čudesno svojstvo da na sebe privlači vodu, ali je ne propušta pa je sjajan za hidrataciju kože. Čuva prirodnu vlagu kože, a pomaže da zadržimo i onu koju nanesemo na nju. Ta zaštita kože od vanjskih utjecaja koju pruža pčelinji vosak joj omogućuje da se brže regenerira i zacijeli.

Ova svojstva pčelinjeg voska nam omogućuju da ga koristimo u kremama za njegu normalne i suhe kože lica, u zaštitnim kremama, maslacima za njegu kože i u balzamima za obnovu kože.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica