Kantarionovo ulje za zacjeljivanje naše kože

Kantarionovo ulje se već stoljećima pripravlja maceriranjem, gospine trave (kantariona) i pomaže prirodnom zacjeljivanju naše kože.

U prirodi se gospina trava, Hypericum perforatum L., širi sama od sebe pa je u Hrvatskoj možemo naći po cijeloj obali, u gorskom području i u Slavoniji. Njena dostupnost i upotrebljivost za borbu protiv mnogih tegoba učinila je od nje omiljenu ljekovitu biljku za pripravljanje kućnih i domaćih lijekova. Prepoznala ju je i farmakologija pa su njena ljekovita svojstva opisana u mnogim stručnim radovima, i koristi se u pripravcima i lijekovima za borbu protiv depresije.

Gospinu travu su upotrebljavali još i Stari Grci u svojim pripravcima širokog djelovanja, Oni su jednostavno voljeli čudotvorne lijekove koji mogu izliječiti sve. Kao što mi danas volimo češnjak, limun, med ili sodu bikarbonu. Rasla je kao divlja biljka u svim područjima umjerene klime Europe i Azije, a danas se nametnula i na tlu obje Amerike.

Gospina trava

Gospina trava je jedna od znanstveno opširno istraženih biljaka, njezina su svojstva dokazana pa možemo sa sigurnošću tvrditi da pomaže pri liječenju depresije. Možemo je koristiti i kod problema u menopauzi, kod poremećaja pažnje, sindroma kroničnog umora i migrene.

Beremo cvijet u punom cvatu, a to je moguće i dvaput godišnje, u lipnju i krajem kolovoza. Cvijet koristimo kao čaj za umirenje probave i za umirenje. Kantarionovo ulje se dobiva maceriranjem cvjetova u maslinovom ulju. Sami ga možemo napraviti tako da svježe ubrane i očišćene cvjetove držimo u ulju 40 dana na osunčanom mjestu.

Razlog ljekovitosti kantarionovog ulja leži u flavonoidima (rutin, hiperozid, kvercetin) koji imaju protuupalno djelovanje, te potiču regeneraciju kože. Osim flavonoida sadrži specifične spojeve hipericin i pseudohipercin koji podižu razinu dopamina pa tako i naše raspoloženje, a moguće je da imaju antibakterijsko i antiviralno djelovanje.

Dobrobiti kantarionovog ulja

Kantarionovo ili ulje (macerat) gospine trave tradicionalno se spravlja u maslinovom ulju, izuzetno je pogodno za njegu oštećenja, ragada, ranica i ožiljaka na koži, stoga je aktivan sastojak SAN CLASSIC Balzama za regeneraciju kože, te SAN BABY & MAMA CARE Dječje kreme za njegu i zaštitu kože u kojoj ubrzava zacjeljenje kože pelenske regije kod male djece te smiruje upale i crvenilo. Osim regeneracijskog i protuupalnog učinka, dodatan mu je bonus i blago antimikrobno djelovanje. Pomaže kod hemeroida, upale mišića i živaca te reume. Za SAN BABY & MAMA CARE Dječju kremu za njegu i zaštitu kože odabrali smo ulje gospine trave kao izvrsno sredstvo za obnovu kože, vodeći računa o tome da njegove koncentracije budu optimalne, kako bi dale najbolji učinak bez ikakvih nuspojava.

Kantarionovo ulje u narodnoj medicini

U narodnoj medicini se već tisućljećima koristi protiv, osim depresije i lošeg raspoloženja, nervoze, nesanice, bolova i probavnih tegoba. Upravo je i zbog toga kantarionovo ulje ili ulje gospine trave (macerat kantariona u maslinovom ulju) tako poznat i popularan u Dalmaciji kao sredstvo protiv opekotina, rana, kožnih čireva i bolova u mišićima i kostima.

Kantarionovo ulje je koristan sastojak naše kućne ljekarne, jer ga možemo koristiti svakodnevno za različite tegobe uglavnom s kožom. Tako ćemo ga koristiti za zacjeljivanje rana, opekotina i muirenje bolova. Pomoći, će kod hemeroida, neurodermitisa, bolova u kostima, te općih problema s kožom, od ugriza insekata, tretmana suhe i ispucale kože pa do strija i ožiljaka.

Za osobe osjetljive i blijede pute ovo je ulje fototoksično, stoga nije uputno direktno se izlagati suncu nakon tretiranja kože kantarionovim uljem. To bi značilo da kada kupujemo kantarionovo ulje na obali, uzmimo ga kao suvenir koji ćemo koristiti kada se vratimo kući. Na tržištu ćemo, zbog njene temeljite znanstvene istraženosti, pronaći mnogo preparata koji sadrže gospinu travu. No, prije njihovog korištenja, morali bismo se savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica