Dva su osnovna i obavezna testiranja kozmetičkih proizvoda koje i mi provodimo na SAN prirodnoj kozmetici i koja su obavezna prije nego li se kozmetički proizvod stavlja na tržište EU.

Prije nego li se utvrdi sigurnost proizvoda i prije nego li se on stavi na tržište potrebno je provesti određena testiranja i provjere. Kada biramo svoju kozmetiku trebamo provjeriti je li ona zaista sigurna za upotrebu, jesu li obavljene sve provjere, za koje smo prethodno objasnili da traju više mjeseci. „Prirodno“, „domaće“ i „ručno izrađeno“ ne znači da je nešto nužno dobro ili sigurno. Ukoliko se ne obave sve provjere i testiranja lako dolazi do mikrobiološke kontaminacije proizvoda, te toksikološkog rizika ukoliko neki sastojak nije stavljen u propisanoj mjeri i može onda dovesti do oštećenja kože (eterična ulja i ekstrakti, primjerice) ili sistemskih problema (dugoročni učinci na zdravlje organa i sl.). K tome, ukoliko sastojci i gotovi kozmetički proizvod nemaju prateću dokumentaciju i certifikate u kojima su navedeni i detaljno obrađeni sastojci u njima, tada, zapravo, niti ne znamo što nanosimo na svoju kožu, a to može biti opasno.

Zdravstvena ispravnost

Ispitivanje zdravstvene ispravnosti je doista baza svih daljnjih testiranja, a u principu se svodi na analizu mikrobiološke čistoće proizvoda, organoleptike i pH proizvoda, kako bi se potvrdilo da je siguran za upotrebu i prilagođen našoj koži. Testira se svježi proizvod, idealno svake serije koja ide na tržište, no proizvođač sam dalje treba procijeniti koliko puta u godini dana je potrebno provoditi ispitivanje mikrobiologije njegovih proizvoda i monitoring.

Challenge test

Iako je za svježi proizvod utvrđeno da je zdravstveno ispravan (mikrobiološki čist), to ne znači da će takav biti i nakon 2, 3, 6 ili više mjeseci nakon otvaranja ili stajanja na polici. Sastav proizvoda i udio vode, uvjeti čuvanja, primarna ambalaža i mogućnost kontaminacije proizvoda prstima, doticaj s vodom, sve nam to otvara mogućnost dodatnom onečišćenju proizvoda i potencijalnom zdravstvenom riziku. Zato je potrebno da kozmetički proizvod pravilno tehnološki pripremimo i dodamo antimikrobnu zaštitu – konzervans. Iako se  prirodnoljupci u pravilu groze od pomisli na konzervanse, izostavljanjem konzervansa u emulzijama (zbog velikog sastava vode koji je medij za razvoj mikroba) izlažemo se znatno većem zdravstvenom riziku nego što činimo dodavanjem optimalnog udjela sigurnog konzervansa. Postoje iznimke gdje on nije potreban, ali to je manji broj kozmetičkih proizvoda. Prednost u prirodnoj kozmetici je odabir „nježnijih“ konzervansa za njeno očuvanje, pa se primjerice često koriste organske kiseline  i njihove soli.

Challenge test laboratoriji provode za provjeru učinkovitosti antimikrobne zaštite, a testira se hoće li kozmetički sustav kontaminiran mikroorganizmima uspjeti održati njihovu razinu na zakonski dozvoljenoj količini.

Jasna Ćerić mag.nutr., univ.mag.pharm

Komentari su onemogućeni

    KontaktMoj računKošarica