U svemu što radimo u SAN prirodnoj kozmetici koristimo prirodne sastojke, zato što smatramo da je to najbolje i najodgovornije, ali još više pazimo da to što koristimo nije testirano na životinjama.

Ljudi su za sebe spremni učiniti sve. Kako bi zadovoljili svoje potrebe, bez odgovornosti će uništiti i cijeli planet. U svibnju 2019. je UN-ovo izvješće pokazalo kako je oko milijun biljnih i životinjskih vrsta pred uništenjem. Nešto od toga je i prirodni proces, ali  se procjenjuje kako ljudska djelatnost ubrzava taj proces 500 (pet stotina) puta. Jedan dio toga se dostiže direktnim ubijanjem životinja, poput riba i drugih morskih stvorova direktno za prehranu, te uništenjem njihovih staništa kako bi se taj teren koristio za poljoprivrednu ili industrijsku proizvodnju. No, većinom se ti kriminalni rezultati dostižu otpuštanjem 300-400 milijuna tona teških metala, kemijskih otapala, toksičnog mulja i ostalog destruktivnog otpada u svjetski sustav voda.

I, kao da ta količina destrukcije okrenute prema prirodi nije dovoljna, uzgajamo i mučimo životinje u zarobljeništvu. Zoološke vrtove ne nastanjuju sretne životinje, u prehrambenoj industriji su životinje izložene konstantnom mučenju od rođenja do nasilne i okrutne smrti. Farmaceutska industrija još uvijek koristi životinje kako bi testirala lijekove (i lijek za COVID-19 se trenutno testira prvo na životinjama), a tu je i jedan dobar dio kozmetičke industrije koji to radi. Iako je u slučaju farmaceutske industrije argument kako je riječ o neophodnim testiranjima i da su ona humana donekle u nekim okvirima i prihvatljiv (neki od tih lijekova će ljudima spasiti ili olakšati život), ne možemo zamisliti u kojem je slučaju kapanje šampona u oči zečeva pri kojem oni znaju oslijepiti opravdan i human postupak. Izlaganje njihove kože alergenima koji ostavljaju rane na njihovoj osjetljivoj koži je još jedan okrutan postupak.

U Kini jedu i za testiranje koriste sve

U EU je testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama zabranjeno od 2009. godine, od 2013. godine je zabranjena prodaja kozmetičkih proizvoda na životinjama. No, ona nisu zabranjena u većini svijeta, na velikim tržištima poput SAD-a ili Kine. Ništa ne sprječava te iste kompanije koje u EU ne smiju testirati na životinjama da to ne čine u ostatku svijeta. Štoviše, Kina za svoje tržište zahtjeva (!) da se proizvodi testiraju na životinjama. No, njihov nehuman odnos prema domaćim i divljim životinjama, te okolišu je dokumentiran. Vjerojatno je on i centralna točka širenja pandemije COVID-19.

Naš odnos prema okolišu i životinjama koje mu pripadaju je odraz našeg odnosa prema sebi. Priroda nam je dala sve uvjete za život, ona nas podržava, a mi joj za uzvrat vraćamo destrukcijom i okrutnošću. Sigurni smo da ukoliko ne promijenimo taj odnos da ne možemo imati budućnost kojoj se možemo veseliti. Svatko od nas može učiniti dovoljno da se taj odnos promijeni. Osim što ćemo neposredno čuvati naš okoliš, birajmo i proizvode kompanija koje čuvaju okoliš i to što rade nije testirano na životinjama.

Ivan Palijan

Komentari su onemogućeni

    KontaktMoj računKošarica