Upotreba prirodne kozmetike i ostalih prirodnih proizvoda, te njihova proizvodnja imaju puno prednosti nad ostalim proizvodima, kako za nas, tako i za planet na kojem živimo. Dobro je onda znati što neki proizvod čini prirodnim.

Prirodno, green, natural, clean, vegan, zero waste… Susrećemo se s puno ovih pojmova i trendova oko nas, pa tako i u kozmetici. Pod prirodnim se provlači svašta jer se i uz najbolju namjeru teško snaći u moru informacija koje se uglavnom koriste u marketinške svrhe. U Americi i drugdje u svijetu teško je zadovoljiti standard prirodnog jer ga uglavnom i nema. No, u Europi imamo certificirajuće kuće koje obavljaju pregled svih sirovina i tehnoloških procesa, te ako odgovaraju njihovom standardu, izdaju certifikate za prirodnu ili ekološku liniju ili cijeli brend kozmetike. Najpoznatiji takvi standardi su Ecocert, kao dio Cosmosa, najvećeg standarda za prirodnu kozmetiku te Natrue standard.

Početkom 2016. godine izašao je i ISO standard 16128, koji propisuje uvjete za prirodnu i organsku kozmetiku, no kako ni on nije obvezujući, do danas ne postoji posebna zakonska regulativa koja definira prirodnu kozmetiku – zato na tržištu doista ima puno kontradikcija. S obzirom na veliko iskustvo i broj tijela uključenih u donošenje odluka te brigu o krajnjem potrošaču, u razvoju svih novih San proizvoda vodimo se onime što kaže Cosmos. Prema njemu točno su propisani dozvoljeni i zabranjeni procesi za proizvodnju kozmetičkih sirovina, a isključene su i neke sirovine poput polietilen glikola (PEG-ovi), naftnih derivata, GMO sirovina i slično. Popis dozvoljenih sastojaka se nalazi OVDJE. U ekološkoj kozmetici postoje dodatne restrikcije pa ne koristimo brojne druge sirovine koje se ne nalaze na Ecocert listi, a koje se sirovine nalaze na listi možete provjeriti OVDJE.

Prirodne sirovine

Da bi se kozmetika certificirala kao prirodna treba sadržavati barem 90% sirovina prirodnog porijekla, a da bi se k tome nazvala ekološkom među sastojcima ih barem 95% treba biti organskom porijekla, odnosno iz ekološkog uzgoja. To su uvjeti za dobivanje Cosmos, odnosno Ecocert certifkata.

Ecocert lista dozvoljenih sirovina se konstantno ažurira, izbacuju se neke stare sirovine i dozvoljavaju nove, sukladno novim spoznajama i istraživanjima, a izuzetno dobronamjerna misao vodilja u proizvodnji prirodne kozmetike je uporaba minimalno prerađenih i što više sirovina prirodnog i biljnog porijekla te onih koje su blage za kožu i minimalno škodljive za okoliš.

Istovremeno moramo biti svjesni da su sve kozmetičke sirovine, pa i one koje se koriste u prirodnoj kozmetici, svojevrsne „kemikalije“ i da se ne trebamo bojati tog pojma. Kemija je svuda oko nas, kemijskim procesima dobivaju se brojne sirovine iz biljaka za prirodnu kozmetiku, pa tako i emulgatori, pojačivači apsorpcije, ovlaživači itd. Ne možemo uzeti divlju ružu i staviti je direktno u kozmetiku – da bismo dobili učinkoviti ekstrakt s velikom količinom aktivnih tvari potrebni su nam kemijski procesi. Organska kemija se bavi organskim tvarima, koje sadrže atom ugljika i vodika u sebi, što uključuje sva ulja, maslace, voćne kiseline, biljne ekstrakte koje rado koristimo. Budimo svjesni toga prije nego s grčom u želucu pomislimo „kemikalija“!

Jasno je da i mi, kao SAN prirodna kozmetika, želimo izbjeći suvišne, beskorisne za zdravlje kože ili možda potencijalno štetne kemikalije  i zato se vodimo načelima sigurne i kvalitetne proizvodnje prirodne kozmetike s minimalno obrađenim prirodnim sirovinama.

Jasna Ćerić mag.nutr., univ.mag.pharm

Komentari su onemogućeni

    KontaktMoj računKošarica