Objasnili smo kako su dva osnovna testiranja kozmetičkih proizvoda zdravstvena ispravnost i antimikrobna zaštita, ali za procjenu sigurnosti proizvoda za krajnjeg potrošača potrebno je više podataka.

Da bismo dobili kompletnu sliku o sigurosti kozmetičkog proizvoda, skupljamo podatke o sastojcima i ambalaži, toksikološke podatke, provjeravamo podatake o onečišćenjima sirovina i interakciji sastojaka, namjeni i učestalosti primjene proizvoda te puteva unosa u organizam (npr. potrebno je uzeti u obzir sigurnost proizvoda koji se može udahnuti, djelomično progutati itd.).

Neke od detaljnijih analiza uključuju analizu alergena i metala za određene proizvode, a kako bi proizvod bio prikladan za upotrebu krajnjem potrošaču važno je provesti i testiranje stabilnosti formulacija.

Testova stabilnosti ima mnogo, ali predloženih smjernica za akcelerirane testove se drži većina laboratorija. Provjerava se postojanost formulacija pri različitim temperaturnim uvjetima, ovisno o tržištu i tipu proizvoda. Svaki proizvođač tako postavlja potrebne parametre testiranja poput temperature te kriterije prihvatljivosti promjena u organoleptici (homogenost, mazivost, boja, miris itd), pH, viskozitet i sl.

Primjer provedenih testiranja za jedan SAN proizvod – SAN SUN CARE Umirujući losion poslije sunčanja:

  1. Zdravstvena ispravnost (mikrobiologija, pH, organoleptika)
  2. Challenge test (provjera antimikrobne zaštite)
  3. Analiza alergena
  4. Akcelerirani testovi stabilnosti
  5. Dermatološki patch test: provjera osjetljivosti (senzitizacija i iritacija) na 25 zdravih ispitanika starosti 19-63 godine u pristustvu dermatologa
  6. Procjena sigurnosti proizvoda i izrada elaborata s podatcima o proizvodu (Product information file, Cosmetic product safety report)

Nakon ovakvog testiranja možemo biti sigurni kako je svaki proizvod SAN prirodne kozmetike siguran sa upotrebu. U SAN prirodnoj kozmetici na prva mjesta stavljamo kvalitetu i sigurnost, stalno ulažemo u edukaciju, znanje o tehnologijama proizvodnje i sastojcima koje koristimo u proizvodnji. Ta praksa je u kozmetičkoj industriji EU uobičajena, a provjera sigurnosti proizvoda obavezna.

Jasna Ćerić mag.nutr., univ.mag.pharm

Komentari su onemogućeni

    KontaktMoj računKošarica