Uživamo, kao i svi, pronalazeći nove recepte za izradu kozmetike i proizvoda za održavanje kućanstva, za sebe i svoju obitelj, što je vrlo korisno, praktično, ekonomično i ekološki.

No, svjesni smo kako stavljanje takvih proizvoda na tržište nosi i veću odgovornost sa sobom, jer nisu svi recepti niti načini izrade sigurni dok se ne provjere u laboratoriju i ne provjeri dokumentacija sastojaka u njima. K tome, bilo bi protuzakonito kada bismo na tržište stavljali proizvode koji nisu proizvedeni u skladu s direktivom Europske komisije 1233/2009 koja propisuje postupke kojima se provjerava sigurnost kozmetičkog proizvoda, potrebna dokumentacija za svaki proizvod, te registracija proizvoda na CPNP portalu i dobivanje odgovarajućeg broja proizvoda.

Za svaki proizvod SAN prirodne kozmetike provodimo testiranja koja traju u od nekoliko pa čak i do 18 mjeseci kako bismo utvrdili njegovu stabilnost, zdravstvenu ispravnost i sigurnost za korištenje. Ne radimo to samo zato što moramo, nego zato što znamo da trebamo. Ukoliko na sajmovima domaćih proizvoda, facebook ili blog stranicama kreativaca, OPG-ova i entuzijasta nađete homemade i handmade prirodne kozmetičke proizvode provjerite je li ta kozmetika proizvedena u skladu s ovim standardima, jer treba na umu imati da nije sve što je prirodno automatski zdravo i sigurno..

Za primjer najlakše je uzeti uporabu eteričnih ulja. Da se razumijemo, mi ih volimo i koristimo za zdravlje svojih obitelji, te polažemo puno nade u njihovu razumnu medicinsku upotrebu u budućnosti. Međutim, nekontrolirana, neracionalna i olaka upotreba eteričnih ulja (čak i pretjerivanje s „običnim“ difuzerima) može se odraziti negativno, odmah po upotrebi ili tek godinama nakon njihove redovne primjene..

Za procjenu sigurnosti i detaljnije poznavanje sastava i djelovanja eteričnih ulja nije dovoljno pročitati DIY blog recepture, završiti nekoliko radionica izrade prirodne kozmetike ili jednogodišnji tečaj aromaterapije – potrebno je puno više! Potrebno je, osim strasti za aromaterapijom i izradom nečeg kreativnog i zanimljivog, poznavanje kemije i fiziologije, a posebno razumijevanje toksikologije i formuliranja proizvoda, što uključuje i ponešto tehnologije.

U doba interneta i informacija dostupnih sa svih strana, potrebna je doza zdravog razuma i kritičnosti kako bi razlikovali korisne od potencijalno štetnih informacija i proizvoda.

Jasna Ćerić mag.nutr., univ.mag.pharm 

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica