Voda je pravi eliksir mladosti
27. veljače 2019.
Eterično ulje smilja za dugovječnost naše kože
6. ožujka 2019.

Što čini SAN prirodnu kozmetiku sigurnom za upotrebu

Spread the love

Uživamo, kao i svi, pronalazeći nove recepte za izradu kozmetike i proizvoda za održavanje kućanstva, za sebe i svoju obitelj, što je vrlo korisno, praktično, ekonomično i ekološki.

No, svjesni smo kako stavljanje takvih proizvoda na tržište nosi i veću odgovornost sa sobom, jer nisu svi recepti niti načini izrade sigurni dok se ne provjere u laboratoriju i ne provjeri dokumentacija sastojaka u njima. K tome, bilo bi protuzakonito kada bismo na tržište stavljali proizvode koji nisu proizvedeni u skladu s direktivom Europske komisije 1233/2009 koja propisuje postupke kojima se provjerava sigurnost kozmetičkog proizvoda, potrebna dokumentacija za svaki proizvod, te registracija proizvoda na CPNP portalu i dobivanje odgovarajućeg broja proizvoda.

Za svaki proizvod SAN prirodne kozmetike provodimo testiranja koja traju u od nekoliko pa čak i do 18 mjeseci kako bismo utvrdili njegovu stabilnost, zdravstvenu ispravnost i sigurnost za korištenje. Ne radimo to samo zato što moramo, nego zato što znamo da trebamo. Ukoliko na sajmovima domaćih proizvoda, facebook ili blog stranicama kreativaca, OPG-ova i entuzijasta nađete homemade i handmade prirodne kozmetičke proizvode provjerite je li ta kozmetika proizvedena u skladu s ovim standardima, jer treba na umu imati da nije sve što je prirodno automatski zdravo i sigurno..

Za primjer najlakše je uzeti uporabu eteričnih ulja. Da se razumijemo, mi ih volimo i koristimo za zdravlje svojih obitelji, te polažemo puno nade u njihovu razumnu medicinsku upotrebu u budućnosti. Međutim, nekontrolirana, neracionalna i olaka upotreba eteričnih ulja (čak i pretjerivanje s „običnim“ difuzerima) može se odraziti negativno, odmah po upotrebi ili tek godinama nakon njihove redovne primjene..

Za procjenu sigurnosti i detaljnije poznavanje sastava i djelovanja eteričnih ulja nije dovoljno pročitati DIY blog recepture, završiti nekoliko radionica izrade prirodne kozmetike ili jednogodišnji tečaj aromaterapije – potrebno je puno više! Potrebno je, osim strasti za aromaterapijom i izradom nečeg kreativnog i zanimljivog, poznavanje kemije i fiziologije, a posebno razumijevanje toksikologije i formuliranja proizvoda, što uključuje i ponešto tehnologije.

U doba interneta i informacija dostupnih sa svih strana, potrebna je doza zdravog razuma i kritičnosti kako bi razlikovali korisne od potencijalno štetnih informacija i proizvoda.

Jasna Ćerić mag.nutr., univ.mag.pharm 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *