Suncokretovo ulje je nezaobilazno i u kozmetici

Suncokretovo ulje je li, kažete, što je u njemu posebno? Hrani našu kožu, vraća u nju prirodnu vlažnost, čini je mekom i odlično se slaže s ostalim sastojcima u prirodnoj kozmetici. Eto, to.

Postoje razlike u vrstama suncokretovog ulja. Suncokretovo ulje koje koristimo u kuhanju je stabilnije i rafinirano, dok je ono koje koristimo u kozmetici hladno tiješteno i sadrži veliku količinu linolne kiseline. Uz linolnu kiselinu za dobrobiti kože u suncokretovom ulju doprinose i steroli koji pomažu njenoj obnovi. Možda nije ulje koje će se isticati po nekom sastojku, ali je vrlo ugodno za kožu, te pomaže drugim, egzotičnijim sastojcima da dođu do kože pa ga rado imamo u prirodnoj kozmetici.

Povezanost suncokreta sa Suncem je očigledna, dolazi iz izgleda i iz imena. Cvijet odrasle biljke je okrenut prema istoku, mjestu na kojem Sunce izlazi, dok se mladi suncokret u rastu okreće prama njemu tijekom cijelog dana. Dan završava okrenuta prema zapadu, preko noći se resetira i opet okreće prema istoku. Dio je to njenog vlastitog bioritma i samo je jedna stvar koja u toj biljki fascinira. Njen cvijet je zapravo cvjetna glavica, odnosno skup cvjetova. Svaki cvijet je orijentiran prema onom do sebe prema zlatnom kutu i to tvori obrazac spirala koje se međusobno presijecaju. Broj spirala koje se okreću u lijevo i onih koje idu desno nije jednak, nego iznosi dva susjedna broja iz Fibonaccijevog niza. Suncokret nije obična biljka, kroz nju nam priroda progovara o svojoj savršenosti.

Smatra se da je njegov uzgoj počeo prije nekih 5000 godina u Srednjoj i Južnoj Americi pa se proširio i u Sjevernu, od kuda je došao do Europe. Mnogi su drevni narodi, od Azteka do Inka, koristili njegov izgleda kao simbol za Sunce koje su štovali kao božanstvo. Stoga je imao posebno mjesto u njihovoj kulturi, osim za prehranu, koristili su ga kao ljekovitu biljku.

 I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica