Prirodno čišćenje lica bez sapuna

Prije masovne proizvodnje kozmetike, odnosno masovne proizvodnje kozmetičkih spojeva, jedina kozmetika koju smo koristili je bila ona prirodna

Sve do ranog 20. stoljeća recepti za pripremu kozmetike su bili slični receptima za pripremu obroka. Koristili su slične sastojke iz smočnice, jedino je bila, naravno, veća potrošnja ulja, masti i suhog bilja. No, svi su sastojci bili jestivi. S pripravcima iz tih recepata se njegovala oštećena koža, rane i modrice. Njegovale su se bolesti i stanja poput prehlade, kašlja, povišene temperature, hemeroida i ostalih čestih tegoba. Prala su se i čistila tijela, odjeća i kućanski predmeti. Ukoliko se nisu redovno prala, onda su se namirisala. Na kraju, njegovala su se i uljepšavala lica, kosa i koža.

Svježa kozmetika za čišćenje lica

Za njegu kože lica i vrata na raspolaganju su nam mnogi proizvodi, od krema do maski za lice, ali negdje moramo početi. Najprije moramo odrediti koji nam je tip kože, prema tome ćemo odabrati pravilnu njegu. Nakon toga, lice je potrebno pripremiti za njegu, a najbolje je to učiniti njegovim čišćenjem. Preparati za čišćenje lica su namijenjeni uklanjanju prljavštine i masnoće koja se nakuplja u porama našeg lica, te za uklanjanje šminke. U tome preferiramo preparate na bazi ulja, a ne one na bazi sapuna.

Za čišćenje lica svih tipova kože osim mješovite i masne predlažemo jednostavnu kremu od kokosovog ulja, suncokretovog ulja i eteričnog ulja lavande. U dvostrukoj posudi (voda u donjoj, ulje u gornjoj) zagrijavamo 7 žlica kokosovog ulja i 1 žlicu suncokretovog ulja dok se kokosovo ulje ne otopi. Sklonimo s vatre i pustimo da se ohladi 10 minuta. Ukapamo 10 kapi eteričnog ulja prave lavande i miješamo dok se smjesa ne počne zgušnjavati (postat će mutna). Nakon toga ju uspemo u staklenu teglu i poklopimo. Trebat će joj par sati da se stisne. Koristimo do jedne žličice utrljavajući prstima ili vatom po licu i vratu. Isperemo vodom i osušimo lice suhim ručnikom.

I.P.

ŠIRI LJUBAV, PODIJELI OVO S DRUGIMA
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *