Kokosovo ulje sigurno smiruje upale i hidratizira kožu

Na sanskrtu su stablo kokosa nazvali kalpa vriksha, u prijevodu „stablo koje zadovoljava sve životne potrebe“. Kokosovo ulje, koje se dobiva iz ploda, samo je jedno od mnogih darova ovog raskošnog stabla.

I ne, niti kokosovo stablo, niti kokosovo ulje nas ne želi ubiti, iako se priča kako više ljudi pogine na svijetu godišnje nakon što im kokosov orah padne na glavu s 30 metara visokog stabla, nego od napada morskih pasa i što zdravstvene organizacije preporučaju da se ograniči ili prekine s konzumacijom kokosovog ulja.

Prvi savjet bi bio da pazimo kada prolazimo pored bilo čega što nam može pasti na glavu s velike visine. Drugi savjet moramo malo objasniti. Preporuke za konzumaciju kokosovog ulja su došle zbog visoke količine srednjelančanih masnih kiselina u njemu, prije svega laurinske koja ima protuupalno djelovanje, a to je nešto što želimo. S druge strane, te masne kiseline su ipak zasićene, zbog čega ulje treba konzumirati u maloj količini, te ima nisku temperaturu dimljenja, zbog čega ga je preporučljivo pri kuhanju i pripremi hrane miješati s, recimo, maslinovim uljem ili pročišćenim maslacem. Samo umjereno i polako i bit ćemo sigurni s kokosom. U kozmetici kokosovo ulje ima široku primjenu, što je dodano širokoj primjeni stabla kokosa. Od davnina u tropima, na području od Indije do Indonezije, stablo kokosa služi kao materijal za izgradnju nastambi, kućanskih predmeta, čamaca, alata, a plod za prehranu pa se indijska tajlandska, indonezijska, vijetnamska i filipinska kuhinja teško mogu zamisliti bez kokosa. Upotreba se proširila svijetom pa bi i naše slastice bile siromašnije bez prekrasnog okusa kokosa.

Našoj koži kokosovo ulje daje hidrataciju i pomaže u smirivanju upala. Djeluje i dubinski pa time pojačava djelovanje ostalih sastojaka koji s njime mogu doprijeti i njima možda nedostupnih dijelova kože. Sadrže ga maslaci za tijelo poput SAN BODY CARE Maslac za tijelo TROPIC, SAN BODY CARE maslac za tijelo MANGO KOKOS i SAN BODY CARE Maslac za tijelo ČOKO NARANČA.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica