Prirodni dezodoransi u prahu za cijelo tijelo

Kombiniranjem eteričnih ulja i biljnih ekstrakata sa glinom i bazom u prahu dobivamo prirodna mirisna osvježenja za naše tijelo.

Osnovna receptura za prirodne dezodoranse u prahu se svodi na fino mljevenu bijelu ili zelenu glinu i bazu u prahu u omjeru 1:3 u koje dodajemo biljne ekstrakte. Koji ćemo prah koristiti ovisi o nama, a preporučamo kukuruzni škrob ili brašno, aru prah, brašno od slanutka ili rižino brašno, te za kožu koja nije osjetljiva ili iziritirana soda bikarbonu.. Dobivenu smjesu ne moramo čuvati u hladnjaku, ali je dobro ju potrošiti u roku od godine dana, odnosno koliko god rok trajanja imaju sastojci iz naše smočnice.

Jedan recept koji će svima biti blizak (ako vole lavandu) je: 1 šalica aru praha, 1 šalica kukuruznog škroba, 1 šalica bijele gline, 1 šalica pomiješanih latica ruže i  cvjetića lavande i 2 žličice (200 kapi) eteričnog ulja prave lavande. Koristimo posudu za miješanje ili, još bolje, multipraktik, te mužar. Sve sastojke osim eteričnog ulja polako (pazimo na prah) pomiješamo u zdjeli ili u multipraktiku oko 15 sekundi. U mužar odvojimo 6 žlica smjese i kapamo eterično ulje prave lavande i gnječimo dok se ulje ne upije. Vratimo natrag u smjesu i ponovo polako miješamo ili u multipraktik na 15 sekundi. Pustimo da stoji 3 dana prije nego li počnemo koristiti kako bi se mirisi proželi.

Prirodni dezodoransi za cijelu obitelj

Dezodorans koristimo kao puder za tijelo, možemo se cijeli zaprašiti ili nanijeti samo na određene dijelove tijela.

Za muškarce možemo složiti 1 ½ šalicu kukuruznog škroba 1 šalicu rižinog brašna i ½ šalice bijele gline, 1 žlicu cimeta u prahu i 1 žlicu mljevenog muškatnog oraščića  (procedura kao gore). Nakapat ćemo 50 kapi eteričnog ulja slatke naranče i 50 kapi kardamoma.

Puder za bebe je obično talk, a njega izbjegavamo u prirodnoj kozmetici pa ćemo napraviti vlastiti mirisni puder. Za to trebamo 1 ½ šalice aru praha, ½ šalice rižinog brašna ili kukuruznog škroba, ½ šalice cvjetića kamilice i bazge i 10-15 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica