Redovna prirodna njega ruku i noktiju

Ako puno radimo rukama i ne njegujemo ih naše ruke će pokazivati prve znakove starenja naše kože, a one su uz lice i kosu naš najprepoznatljiviji dio tijela.

Netko tko cijeli dan provodi u kuhinji s rukama u dodiru s vodom i vrućinom imati će suhe i ispucale ruke. Isto vrijedi za svaku domaćicu koja provodi vrijeme brinući se o kućanstvu i o djeci. Strojar će imati ruke i nokte s prljavštinom i masti koja se duboko uvukla i ne odlazi pukim pranjem sapunom i vodom. Poljoprivrednik i zidar će imati ruke ispucale i potamnjele ruke tvrde od žuljeva s isto tako tvrdim noktima. Dok će netko tko radi u uredu imati glatke i nježne ruka.

No vjerojatno nitko ne obraća puno pažnje na ruke i nokte. Skloni smo puno pažnje pridavati licu i kosi, a najviši domet njege ruku i noktiju je lak koji ćemo nanijeti na nokte i time prikriti bilo kakvu manu. No, one su stalno u dodiru s vanjskim utjecajima bez obzira kakvu aktivnost obavljali kod kuće ili na poslu. Suce, vjetar, vrućina, hladnoća, sredstva za čišćenje, prljavština i masnoća na njih djeluju i obično su prvi dio kože koji će pokazati znakove starenja.

Prirodni recepti za njegu ruku i noktiju

Protiv utjecaja vremena i vanjskih faktora možemo se boriti stjecanjem navika poput njihove česte hidratacije i njege kremom za ruke, nošenja zaštitnih i gumenih rukavica, a bitno ih je i zaštititi od sunca odgovarajućim faktorom. Uz to, imamo par recepata koji će pomoći pri njezi ruku i noktiju.

Nokte možemo redovito njegovati kombinacijom 1 žlice bademovog ulja i 1 žlice ulja jojobe u koje ćemo nakapati 20 kapi eteričnog ulja lavande i 10 kapi eteričnog ulja limuna. Dobro promućkati i pustiti da stoji da se sastojci prožmu. Prije spavanja kapamo po jednu kap te mješavine i trljamo mekanom krpicom svaki nokat oko 1 minutu.

Blagi piling za ruke ćemo napraviti tako da pomiješamo 1 žlicu soda bikarbone, 1 žlicu maslinovog ulja i 2 kapi eteričnog ulja slatke naranče. Tom smjesom ćemo 2 minute trljati ruke po svim njihovim površinama dok ne postanu glatke. Nakon toga ih isperemo.

Ove recepte izbjegavamo u bilo kojem slučaju kada imamo ranice, osipe, crvenila, bolesti ili ozljede po rukama, jer ćemo samo napraviti kontraučinak.

Predložene recepture su samo ideje i poticaj vama kako se možete kreativno izražavati u svojoj kozmetičkoj kuhinji. One nisu medicinski savjeti ili profesionalna kozmetika. Uvijek provjerite izvor sirovine koju stavljate na kožu, njen rok trajanja, eterična ulja ne koristite bez prethodne konzultacije s aromaterapeutom. Ne pretjerujte s upotrebom sode bikarobne i abrazivnih čestica na koži, jer možete iziritirati kožu. Osjetljiva koža ili koža koja ima dermatitis, seborejični ili atopijski, rozaceu, akne i reaktivnu kožu ovakve recepture treba izbjegavati i koristiti samo provjerenu, profesionalnu kozmetiku, poput SAN prirodne kozmetike.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica