Koliko je važna hidratacija kože?

Najlakše bi bilo isplahnuti lice vodom i time bi hidratacija kože bila gotova kada bi naša koža uopće propuštala molekule vode.

Koža je prirodna barijera naše kože koja nas štiti od vanjskih utjecaja, među kojima je i voda. Kada bi naša koža stvarno upijala vodu, nakon svakog kupanja bismo nabujali poput tijesta. Ne da to nije tako, nego voda čak suši kožu, jer na sebe veže vlagu iz nje.

Kada radimo formulacije hidratantnih krema, emulzija ili losiona one djeluju jer sadrže sastojke koji  imaju manje molekule i za sebe vežu vlagu koje povlače vlagu u kožu i onda je tamo zadržavaju. Iako voda neće ovlažiti kožu, proizvodi za hidrataciju bolje djeluju ako ih stavljamo na vlažno lice.

Postupci pri hidrataciji kože

Njegu kože je u svakom slučaju bolje početi dok je vlažna. Najbolje je to učiniti odmah nakon umivanja ili izlaska iz kade, bez obzira počinjemo li s tonerom ili odmah stavljamo kremu za lice. Njegu počinjemo sa sredstvima koja imaju laganiju konzistenciju (recimo tekući toneri), a završavamo s onima koja imaju najgušću (poput bogatih krema). Ukoliko stavljamo na lice prvo najtežu kremu gotovo sigurno ćemo stvoriti masnu barijeru koja neće dopuštati ostalim sredstvima do dođu do kože.

Mnogo je sredstava za hidrataciju kože u ponudi i sigurno nije lako izabrati ono koje je najbolje za našu kožu. Osim metoda pokušaja i pogrešaka možemo se voditi njihovim sastojcima. Proizvodi za hidrataciju obično sadrže humektanse koji sprečavaju gubitak vlage i uvlače je u kožu i/li lipide koji pospješuju hidrataciju i čine kožu mekom i glatkom. Gel crvene alge, hijaluronska kiselina, glicerin, natrij PCA, dekspantenol i sorbitol su uobičajeni humektansi u prirodnoj kozmetici.

Sredstvo za hidrataciju ćemo naći u različitim oblicima, bit će to lagane emulzije pogodne za masnu i mješovitu kožu, losioni pogodni za sve tipove kože, kreme za normalnu, suhu i zrelu kožu ili specijalizirani proizvodi poput gelova, ulja za lice ili maski za lice. Gel crvene alge i dekspantenol koji se nalaze u svim kremama SAN BASIC linije osiguravaju uz ostale funkcije i hidrataciju kože lica.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica