Svježe maske za lice za dubinsku njegu kože
16. kolovoza 2019.
Ljekovite biljne parne kupelji brzo vraćaju život koži
23. kolovoza 2019.

Da ne zaboravimo ružmarin

Spread the love

Ružmarin, odnosno njegovo eterično ulje, se u aromaterapiji koristi za pomoć pri mentalnim aktivnostima. Još su i Stari Grci to poznavali pa su njihovi mudraci voljeli nositi njegov vijenac kako bi bili još mudriji.

U Shakespearovu Hamletu, Ofelija, nakon što ju naslovni lik i njezin dragi izrazito uznemiri svojim ponašanjem, tumara vrtom, naleti na svoga brata Laerta i počinje mu nabrajati biljke „Tu je ružmarin, za sjećanje: moli za ljubav, pamti!…“ Nabraja još i maćuhice i komorač, te par drugih biljaka čime nagovještava solidan inventorij ukrasnih i ljekovitih biljaka renesansnih kraljevskih vrtova. Ali objašnjava i uvriježenu mudrost još od antike da ružmarin pomaže našoj memoriji. Iako bismo na prvu to pomislili, svatovima se kod nas ne dijele grančice ružmarina da bi se sjetili gdje su bili i što su radili nakon noći pune alkohola i teške hrane, nego stoga što u našim običajima ružmarin simbolizira i vjernost. Mladenaca, u ovom slučaju.

Povijest ružmarina je povijest Mediterana

Veliku većinu poznate ljudske povijesti lijekovi i kozmetika su bili prirodni. A ljekovitost i svojstva ružmarina poznata su nekih 7 tisuća godina, još od Starog Egipta. Način na koji su ga tada koristili u pogrebnim ritualima nećemo ovdje opisivati.

Ružmarin povezujemo s čarolijom Mediterana. S pravom, jer tu mu je i domovina. Ime ružmarin dolazi od latinskog „ros marinus“, što znači „morska rosa“. Najbolje i uspijeva uz obalu mora, iako ga i mi ovdje na kontinentu, hvala na pitanju, uspješno uzgajamo u svojim vrtovima. Svježu grančicu ružmarina ćemo rado ubaciti u jelo dok ga kuhamo kako bismo u njega umiješali specifični trpko-citrusni okus. Povezujemo ga najviše s kuhanjem i s ljetom, stoga – roštilj.

Izgaranjem grančica ružmarina otpušta se miris za koji su zaslužne fitokemikalije kojih je biljka puna. U našem podneblju, kao i ostatku europskog dijela Mediterana raste biljka kemotipa kamfor. Njeno eterično ulje ima jače analgetsko djelovanje, uz obično djelovanje i na dišni sustav.

Ružmarin ima svoje mjesto, osim u tradicionalnoj medicini, kulinarstvu, aromaterapiji, fitoterapiji, i u prirodnoj kozmetici. Naći ćemo ga kao eterično ulje ili macerat, primjerice, u uljima za masažu i njegu tijela, te sapunima i maslacima za kožu. No, glavna upotreba je njegovog CO2 ekstrakta koji je najsnažniji antioksidans u proizvodnji prirodne kozmetike. On u kombinaciji s vitaminom E omogućuje dugotrajnost SAN prirodne kozmetike, te umanjuje ili isključuje upotrebu dozvoljenih konzervansa. Sva ona ulja i maslaci koje nalazimo u našim proizvodima, zahvaljujući CO2 ekstraktu ružmarina mogu stajati na polici godinu dana ili duže.

I.P.

2 Comments

  1. Petra napisao:

    Odličan članak!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *