Sredstva za sunčanje i zaštita kože od UV zraka

Ako postoje kontroverzne teme u kozmetici, onda su sredstva za sunčanje i zaštita od uv zraka svakako među prvima na listi.

Poznato je da UVA i UVB zrake sunčeve svjetlosti mogu uzrokovati ozbiljnu štetu organizmu ukoliko smo nepažljivi i pretjerano se izlažemo suncu, no što je s njihovim pozitivnim učincima?

Općenito se zaštita od UVB zraka može podijeliti na nisku (SPF 6-10), srednju (SPF 15-25) i visoku (SPF 30-50), a odluka koji ćemo faktor koristiti trebala bi biti donešena razborito, temeljem našeg fototipa, vremenskog perioda izlaganja suncu, dobu dana i godine, ali i starosnoj dobi, razini vitamina D, našem zdravstvenom stanju i td.

Sa suncem uvijek na oprezu

Možda vam je i poznato da SPF 15 blokira 93% UVB zraka, no jeste li znali da SPF 50 upija tek 4% više (odnosno i ono propušta 3% zračenja)? Važno je, dok se poželimo “pržiti” na suncu zaštićeni ultra visokim faktorom, znati da ni jedno sredstvo za sunčanje, uključujući 50+ faktor, ne pruža blokadu ili potpunu zaštitu od sunca i bitno je pridržavati se osnovnih smjernica o izlaganju suncu:

– izbjegavajte najjače sunce, okvirno između 11 i 16h,

– zaštitite tijelo odjećom, šeširom, naočalama,

– ne boravite predugo na suncu, čak i ako koristite proizvod za sunčanje,

– držite novorođenčad i malu djecu izvan izravne sunčeve svjetlosti,

– obnavljajte kremu za sunčanje, posebno nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom.

Idealna zaštita i posljedice pretjerivanja

Posebnu pažnju kod izlaganja suncu trebaju obratiti osobe svijetle puti (fototip 1 i 2) te djeca, čija je koža znatno tanja i osjetljivija od odrasle i kod njih je uputno koristiti visoki faktor. Međutim, ako pazimo na vrijeme izlaganja suncu i redovno nanosimo sredstvo za zaštitu, tada je srednja zaštita od UV zraka SPF 15-25, poput San kreme za sunčanje SPF 15, dovoljna za većinu nas. Sjetimo se da SPF 15 blokira 93% UVB zraka.

S druge strane, iako je pretjerano izlaganje suncu opasno po zdravlje, pretjerano nanošenje SPF krema uvijek i stalno, tijekom cijele godine, može se ozbiljno odraziti na zdravlje naših kostiju i imunološkog sustava. Filteri protiv UV zraka sprječavaju sintezu vitamina D bez kojeg nema apsorpcije kalcija u kosti i o kojem ovisi puno procesa u našem tijelu, međuostalom imunološki sustav. 

Uzmemo li u obzir da žene češće vode brigu o njezi kože i nanošenju proizvoda sa SPF-om (kako bi koža ostala mlada, zdrava, bez nepravilnosti), te činjenicu da zbog manjka estrogena od menopauze nadalje imaju veliki pobol od osteoporoze, imamo dvostruki rizik.

Umjerenost, zlatni standard

Da je zaštita od sunca neophodna i da pretjerivanje u izlaganju suncu ne predstavlja samo probleme koži i mogućnost razvoja melanoma, već smanjuje otpornost imunološkog sustava i otvara vrata brojnim bolestima, ne može se dovoljno naglasiti. Međutim, budimo svjesni da pretjerivanje i panično skrivanje od sunca s druge strane može ostaviti ozbiljne posljedice na naše zdravlje. Zato – uvijek birajmo umjeren i razuman pristup.

Jasna Ćerić, mag.nutr., univ.mag.pharm.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica