Uzbudljiva povijest ulja pamuka

Znamo da se pamuk na Zemlji uzgaja barem 7000 godina i jedna je od biljaka vezana za našu civilizaciju, biljka bez koje ne možemo zamisliti život.

Možemo zamisliti kako su se vojnici Aleksandra Makedonskog oduševili kada su došavši do Indije vidjeli kako tamošnji stanovnici i vojnici nose udobniju i laganiju odjeću od vunene u koju su se oni oblačili. Pamuk je pratio njihov put u Europu, ali se na svim ostalim kontinentima uzgaja i koristi od drevnih vremena pa imamo njegove tragove u obje Amerike i u sjevernoj Africi.

Plod pamuka je skoro čista celuloza, njegove niti se lako pretvore u konac koji se onda pretvara u tkaninu i ne možemo zamisliti da će potražnja za pamukom ikada prestati, previše ga volimo. S druge strane, potražnja za uljem pamuka je u jednom trenutku prestala.

Upotreba ulja pamuka

Sjeme pamuka se dugo smatralo beskorisnim, hranile su se njime životinje, koristilo se kao gnojivo za polja ili se jednostavno bacalo. Sve dok nestašica ulja i masti u prvoj polovici XIX stoljeća u Europi (posljedica Napoleonskih ratova) nije potaknula industriju da traži druga rješenja osim kitove masti, svinjske masti i maslinovog ulja za kuhanje u domaćinstvu i gorivo za lampe. Ona su postala preskupa pa su u Americi već probali tiještenjem sjemenki pamuka dobiti ulje, ali tek u drugoj polovici stoljeća se našao način da se odvoji ovojnica od zrna i na taj način dobije čisto ulje.

Ubrzo je potreba za njim kao gorivom za lampe nestala, jer se počeo koristiti petrolej, ali su se poduzetni duhovi dosjetili da ga miješaju sa puno skupljom životinjskom masti i maslinovim uljem koji se koriste u prehrani i time povećaju zaradu. Izbio je veliki skandal globalnih razmjera kada se to otkrilo i ulje je došlo na loš glas. Nakon toga, ulje se vrlo uspješno koristilo za izradu margarina, te je postalo i jedno od glavnih ulja u prehrambenoj industriji. No, to je prestalo nestašicom pred Drugi svjetski rat kada ga je zamijenilo sojino ulje, dok su danas na tom mjestu kukuruzno i palmino ulje.

Rafinirano ulje pamuka koje koristimo u kozmetici i koje se koristi u prehrambenoj industriji ne sadrži toksični spoj gosipol i potpuno je sigurno za upotrebu. Ono dubinski prodire u kožu, brzo se upija, pomaže ostalim sastojcima da se upiju, te ostavlja kožu mekom i glatkom. Zbog tog razloga stavili smo ga u SAN BABY CARE Ulje za bebe.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica