Upoznajte se sa svojom kožom

Kao da njega kože nije dovoljno složen proces, ostajemo dodatno zbunjeni prilikom odabira pravih sredstava, jer ih je toliko puno i čini se ponekad da mogu koštati pravo bogatstvo.

Ozbiljno, kako možemo reći trebamo li i serum i masku za lice? Trebamo li sredstvo za čišćene lica u pumpici ili teglici? Koliko, zapravo, krema i seruma za područje oko očiju trebamo? U svakom slučaju će svega biti previše, ukoliko na našem licu i u našoj glavi stvorimo više problema, nego li ih je bilo prije početka njege kože.

Prije nego li krenemo u šoping, hajdemo još jednom proći kroz sve upute uz koje možemo doći do spoznaje koji je tip naše kože. Ne postoji savršena formula za određivanje tipa kože, a on će se ionako mijenjati ovisno o vanjskim utjecajima, našoj razini stresa, alergijama i prehrani, da spomenemo samo neke faktore koji utječu na stanje kože.

Zbog toga naše vrijeme za njegu kože ne bismo trebali trošiti samo za nanošenje sredstava za njenu njegu, nego bismo se trebali dobro zagledati u ono što vidimo u ogledalu. Kad smo već tu možemo krenuti i u potragu za dubljim razinama našeg bića, ali promotrimo i našu kožu, provjerimo kako je. Dajmo si vremena, koristimo oči, ali i vrške prstiju koji mogu osjetiti stvari koje oči ne vide. Jednom tjedno bismo mogli provjeriti trenutno stanje svoje kože. Možda ćemo naći neki prhutavi dio nosa, grubu bradu ili crveni dio negdje na obrazu. Što prije ih pronađemo, to ćemo prije moći učiniti nešto i spriječiti da od toga nastane problem.

Njega kože po tipovima

Normalna koža – Uglavnom koristimo većinu proizvoda na tržištu bez problema. Redovno čišćenje, hidratacija i zaštita od sunca.

Suha koža – Masniji i hidratantniji proizvodi će zaštiti i nahraniti kožu. Na tu vrstu proizvoda se treba uglavnom fokusirati kako bi se vratila funkcija u zaštitni sloj kože.

Masna koža ili koža sklona aknama – Lagani proizvodi na bazi gela i vode za njegu lica, ali je potrebno redovno i temeljito čišćenje lica.

Mješovita koža – Za različite dijelove lica koristimo različite proizvode, s obzirom da je najčešće t-zona masna, a ostatak lica suh.

Osjetljiva koža – Prirodni proizvodi bez dodanih mirisa i bojila. Najbolje ih je testirati prvo na manjem dijelu kože.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica