Ulje sjemenki grožđa nije samo nusprodukt uzgoja grožđa i proizvodnje vina


Ulje sjemenki grožđa – intenzivno ulje za intenzivnu njegu kože

Dugo vremena sjemenke su bile samo nusprodukt proizvodnje soka od grožđa, i, podrazumijeva se, vina, međutim industrija je danas već naveliko iskoristila spoznaje o dobrobitima hladno tiještenog ulja sjemenki grožđa, stoga nije neobično sresti ovo ulje u zanimljivim salatama ili u kvalitetnoj kozmetici.

  • + Hrani kožu esencijalnom linolnom masnom kiselinom
  • + hidratizira kožu oleinskom masnom kiselinom i čini ju mekanom
  • + bogato vitaminom E koji doprinosi mladolikom izgledu kože

Oko 1,6 % suhe mase grožđa čine sjemenke, čija su antioksidativna svojstva danas već dobro poznata, a odgovorni spojevi oligomerni procijanidini pronašli su široku primjernu kao dodaci prehrani, među ostalim i za podršku krvožilnom sustavu.  Ekstrakt sjemenki grožđa u Japanu je i jedan od uobičajenih prirodnih prehrambenih aditiva – antioksidansa.

SAN vitaminska krema za lice je bogata vitaminima zahvaljujući i ulju sjemenki grožđa

Iako samo ulje sjemenki grožđa ne sadrži dragocjene procijanidine, ono je dovoljno hranjivo za njegu svih tipova kože, a zbog svoje teksture i djelovanja na lučenje sebuma posebno je zanimljivo pri njezi masne kože.

Kožu će nahraniti linolnom masnom kiselinom, koja je i esencijalna, što znači da je sami moramo unositi u tijelo i na kožu, jer je organizam ne proizvodi. Ona je neophodna i za regeneraciju kože i održavanje hidrolipidnog balansa. Osim linolne, oleinska masna kiselina je zaslužna za mekani i ugodni osjećaj nakon nanošenja ovog ulja na kožu, s obzirom da fino hidratizira kožu.

Ulje sjemenki grožđa bogato je i vitaminom E, posebno alfa-tokoferolom, a sadrži i mali udio palimtoleinske masne kiseline, važne za mladolik izgled kože, stoga je  njegova upotreba opravdana i u njezi suhe i zahtjevne kože.

Miris hladno tiještenog ulja grožđa je intenzivan, specifičan i biljni, ali u kontekstu (ne)sviđanja nećemo pisati o njemu, navikli smo već da je o ukusima, posebno o mirisima prirodnih sirovina, teško raspravljati… No, dobra vijest je da se većina slaže da i uz najintenzivnije mirise ulja gotovi proizvodi SAN prirodne kozmetike ipak ugodno mirišu.

Jasna Ćerić mag.nutr., univ.mag.pharm

Izvori:

– Lutterodt H, Slavin M et sur. Fatty acid composition, oxidative stability, antioxidant and antiproliferative properties of selected cold-pressed grape seed oils and flours. Food Chemistry 2011; 128-2:391-399.

–  Kamel BK, Dawson H, Kakuda Y. Characteristics and composition of melon and grape seed oils and cakes. Journal of the American Oil Chemistry Society 1984; 62:881-883.

– Yuniko N, Sumiko T, Yasuhide T. Analysis of Proanthocyanidins in Grape Seed Extracts, Health Foods and Grape Seed Oils. Journal of Helath Science 2003; 1:45-54.

– Sabir A, Unver A, Kara Z. The fatty acid and tocopherol constituents of the seed oil extracted from 21 grape varieties (Vitis spp.).  Journal of the Science of Food Agriculture 2012; 92: 1982–1987.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica