Ulje sjemenki crnog ribiza za mekanu i glatku kožu

Trpko-slatke bobice crnog ribiza bogate C vitaminom u sebi kriju i sjemenke čije ulje je bogati izvor sastojaka za prehranu i regeneraciju naše kože.

Djeluje pomalo zanemareno u odnosu prema ostalome bobičastom voću, ali kroz minula stoljeća je ljudska civilizacija naučila iskoristiti svaki dio crnog ribiza osim njenog korijena. Bobice koristimo u prehrani za sirupe i sokove, radimo od njega slastice ili umake uz slana jela. Čaj od njegovog lišća se smatra ljekovitim. Djeluje diuretički, što dovodi smanjenja krvnog tlaka. Također, bogat je antioksidansima. Od stabljike se proizvodi eterično ulje, a CO2 ekstrakcijom iz sjemenki dobivamo ulje.

Ulje sjemenki crnog ribiza je bogato gama-linolenskom i stearidonskom kiselinom. Koristi se za njegu kože sklonoj atopiji, psorijazi i seboreji. Lagano se upija u kožu, brzo djeluje i kožu ostavlja mekanom i nahranjenom pa je idealno i za anti-age kozmetiku. Mi smo ga stavili u SAN EXCLUSIVE Serum za područje oko očiju. Za glatku kožu oko očiju i brzo djelovanje tog seruma možemo se zahvaliti i ulju crnog ribiza.

U divljini je crni ribiz rastao u sjevernim dijelovima Europe i Azije. U Litvi, Poljskoj, na sjeveru Njemačke i u Danskoj naći ćemo slastice koje se rade od njega. U Velikoj Britaniji je postao popularan za drugog svjetskog rata kada je vlada propagirala njegovu sadnju i konzumaciju jer nije bilo drugog dostupnog izvora C vitamina. Nakon toga udomaćio se i u njihovoj kuhinji pa ga kao okus dodaju u cider i pivo.

Mi ćemo ga najčešće susresti kao sok ili džem. Rijetko ga nalazimo u drugom obliku. Ne bi bilo loše uvesti ga ponekad u prehranu, jer je bogat antioksidansima. Sadrži flavonoide i antocijane (uz C vitamin) koji mu daju i specifičnu boju. Najlakše bismo si osigurali njegovu redovitu konzumaciju da posadimo koju stabljiku za osobnu upotrebu. Poput većine bobičastog voća – i njegovo je vrijeme berbe kratko.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica