Ulje sjemenki borovnice štiti kožu od vanjskih oštećenja

Naša obična borovnica, Vaccinium myrtillus, jedna je od naših omiljenih vrsta voća, a ulje sjemenki borovnice ekspresno obnavlja kožu.

U našem zamrzivaču trenutno se nalazi oko 6 kila borovnica. Sezona bobičastog voća traje kratko, a  mi se želimo uvijek opskrbiti omiljenim okusima. Koristimo ih uglavnom u smoothiejema, od njih radimo džem bez šećera ili sirove torte i kolače. Ništa ne može zamijeniti okus borovnica. To je vjerojatno općepoznata stvar.

Ljekovitost borovnica je u Europi i Aziji poznata barem 1000 godina. U prirodnoj medicini se osim plodova koristi i lišće. Glavna joj je upotreba za regulaciju probave, a dodaci prehrani koji sadrže borovnicu se preporučuju za pomoć pri dijabetesu, poboljšanju vida, regulaciju krvnog tlaka, pomoć pri kardiovaskularnim bolestima i cirkulaciji.

Dobrobiti borovnice

Dobrobiti borovnice možemo imati konzumacijom svježeg ploda, a od lišća radimo čaj. Uz to, možemo napraviti tinkturu, sirup ili esenciju kako bismo naglasili ili koncentrirali njeno djelovanje. Na tržištu ćemo naći kapsule borovnice. Ljekovito djelovanje borovnice je prije svega zbog visoke koncentracije antocijana (to možemo pretpostaviti i po boji).

Nama je borovnica posebno zanimljiva zbog ulja koje se dobiva iz njenih sjemenki. Ulje sjemenki borovnice je bogati izvor E vitamina koji je najbolja hrana za našu kožu. Stoga je jedan od glavnih sastojaka SAN EXCLUSIVE Obnavljajućeg seruma za osjetljivu kožu. Pomaže suhoj, osjetljivoj i oštećenoj koži da se brzo obnovi, te pomaže da se zaštiti od vanjskih utjecaja i novih oštećenja.

Ulje koje koristimo je ono naše europske borovnice, Vaccinium myrtillus, ali se dobiva i od američke borovnice, Vaccinium corymbosum. Ove dvije sorte dijele isto ime, ali se razlikuju po boji i intenzitetu okusa. Naša borovnica je ljubičastog mesa, a američka ima svijetlo meso. Dok se plodovi razlikuju, ludilo i obožavanje na oba kontinenta su podjednaki. Uglavnom, Amerikanci se drže svojih borovnica, Europljani svojih, dok je ostatak svijeta podijeljen oko toga.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica