ulje pšeničnih klica u staklenom vrču i klas pšenice

Ulje pšeničnih klica

Ulje pšeničnih klica, bogato vitaminom E, dobivamo novom tehnologijom iz najrasprostranjenije žitarice na kojoj su građene cijele civilizacije.

Pšenica, Triticum vulgare L., je biljka čije zrno konzumiramo gotovo svakodnevno. To su uglavnom proizvodi od brašna – kruh, peciva i tjestenina, ali jedemo je i kao pahuljice, te se koristi i za fermentaciju u proizvodnji piva. Računa se kako su prve civilizacije na Bliskom Istoku izgrađene baš na pšenici, odnosno da je njen uzgoj i mogućnost dugotrajnog čuvanja omogućio ljudima da se trajno nasele na jednom prostoru. Danas je pšenica kultura koja se uzgaja na najviše hektara od svih biljaka koje se uzgajaju na cijeloj zemaljskoj kugli, iako je obično tek treća po količini proizvedenog zrna u jednoj godini, iza kukuruza i riže.

Za proizvodnju bijelog brašna se koristi zrno koje se uglavnom sastoji od škroba, dok se vanjski dio odstranjuje (ostaje u integralnom brašnu, a s njime i vitamini), a tek su nove tehnologije omogućile proizvodnju ulja koje se proizvodi iz malene klice koja se nalazi unutar zrna i nekih je 2% ukupnog volumena zrna. Tek kada se vanjski dio zrna odstrani možemo doći do ulja koje je najbogatiji izvor vitamina E (tokoferola) od svih ulja.

Ulje pšeničnih klica je najjači prirodni koncentrat vitamina E (sadrži četiri vrste tokoferola), zbog čega produžuje stabilnost samog ulja i proizvoda u koji se stavlja, a stanice kože čuva od oštećenja i smanjuje nastanak bora. Osim vitamina E, anti-age svojstva daju mu esencijalne masne kiseline koje dubinski hrane kožu. Izvrstan je odabir kod zrele kože, za njegu suhe, osjetljive, ispucale koža te kod upalnih kožnih bolesti i ožiljaka, brzo regenerira kožu i stimulira izmjenu tvari. Hladno prešano ulje pšeničnih klica aktivan je sastojak SAN dnevne hidratantne i SAN noćne hranjive kreme za lice.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica