Ulje konoplje se dobiva od sjemenki industrijske konoplje

Ulje konoplje se dobiva od sjemenki industrijske konoplje


Ulje konoplje za osjetljivu i upaljenu kožu

Ulje konoplje dobivamo od biljke koja ima potencijalnu upotrebu za proizvodnju gotovo svega, od čarapa do karoserije automobila. Konoplja je, vjerojatno, najkorisnija biljka koju poznajemo. Ali, kao i s naftom, šteta je što ju uglavnom koristimo tako što je spalimo.

Industrijska konoplja, kako nazivamo vrstu Cannabis sative bez njenog opojnog spoja THC-a, je prema kraju dvadesetog stoljeća postala biljka oko koje se stvaraju kontroverze jer, kao što smo rekli, to je vrsta „trave“, ali odabirom uzgojena tako da u njoj ima samo THC-a u zanemarivim tragovima. Kao što je pušenje i posjedovanje marijuane već dekriminalizirano u nekim državama svijeta, tako će, nadamo se i ovo kriminalno tretiranje industrijske konoplje prestati.

Konoplja i njezina upotreba se iz središnje i istočne Azije proširila cijelim svijetom, poznata je već tisućama godina za tisuće upotrebnih vrijednosti, čak smo i mi preuzeli perzijsku riječ konop i biljku nazvali konoplja prije tko zna koliko stoljeća počeli je koristiti za tu očiglednu upotrebu. Jugoslavija je svojevremeno bila jedna od vodećih svjetskih proizvođača konoplje, ali se i ona povela za razvijenim industrijskim zemljama i ograničila njen uzgoj.

Ulje konoplje je korisno za cijeli organizam

Nas ovdje zanima, prije svega, ulje konoplje i njezina korist za naš organizam, koje, također, ima znatno. Dobiva se iz sjemenki konoplje koje niti u kojem slučaju ne mogu sadržavati THC, njegova upotreba nije rekreativna. Niska mu je točka dimljenja pa na njemu nećemo kuhati, ali kao dodatak prehrani bi nam negdje treba biti u smočnici zbog niskog omjera omega-6 i omega-3 masnih kiselina i to alfa-linolenske (oko 20% sastava), gama-linolenske i linolne kiseline. Poneka žlica tek tako u prolazu je uvijek dobra ideja ili ubacimo ulje konoplje u neki oblik. No, tu pazimo, njezin jaki travnati miris može pokvariti obrok s kojim se neće slagati. U salati ga možemo miješati s nekim drugim uljem, a uvijek ga možemo umiješati u jogurt i tako pojesti. Ako nam se isplati, možemo ga koristiti umjesto lanenog ulja za impregnaciju i zaštitu drveta.

Kao ulje u kozmetici ulje konoplje je posebno korisno i pogodno za osjetljivu i upaljenu kožu koju će umiriti i nahraniti spomenutim spojevima pa ga imamo u za to namijenjenim proizvodima SAN BASIC Intenzivnoj kremi za njegu suhe i osjetljive kože, SAN CLASSIC Umirujućem melemu za osjetljivu kožu, SAN EXCLUSIVE Obnavljajućem serumu za osjetljivu kožu i SAN SPA Njegujućem ulju za osjetljivu kožu. Ove proizvode možete nanositi bez bojazni o reakcijama na svoju osjetljivu kožu i kožu sklonu alergijama, jer su dermatološki testirani i hipoalergeni.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica