Ulje jojobe je višestruko korisno za našu kožu

Ulje jojobe dobivamo od samonikle biljke koja raste u pustinjskim predjelima s obje strane Rio Grandea, prirodne granice između SAD-a i Meksika. Tamošnji drevni stanovnici ga oduvijek koriste za njegu kože i kose.

Zapravo je vosak po svome sastavu i to možemo vidjeti ako ga ostavimo na hladnoj temperaturi. Gnječenjem plodova jojobe su prvi stanovnici sjevernog Meksika i južnih dijelova SAD-a dobivali smjesu kojom bi liječili oštećenja kože ili ju jednostavno stavljali na kožu ili kosu kako bi im izgledala ljepše i bila zaštićena od surove pustinjske klime. Europski kolonizatori su pažljivim promatranjem svega što mogu pokupiti i iskoristiti na novom kontinentu primijetili i način na koji njihovi domaćini koriste jojobu. Kasnijim unaprjeđenjem tehnologije dobili smo ulje jojobe kakvo danas poznajemo.

Ulje jojobe se koristi skoro isključivo za kozmetičku i farmaceutsku industriju. Spomenuli smo da je, zapravo, vosak pa ga naše tijelo ne može probaviti, ima laksativno djelovanje, i nećemo ga koristiti u prehrani. Jojoba je endemska biljka pa bez obzira što se veliki dio ploda može iskoristiti za dobivanje ulja, ne proizvodi ga se dovoljno da bi moglo imati široku upotrebu u ostalim granama industrije, iako može biti biodizel ili vosak za podmazivanje. Na tome su jojobi vjerojatno najzahvalniji kitovi ulješure, jer kada je 1971. konačno zabranjen uvoz kitovog ulja u SAD, nađena je zamjena baš u jojobinom ulju zbog sličnog sastava pa se počelo s organiziranom proizvodnjom.

Na našoj koži ulje jojobe ima višestruko djelovanje. Vosak je, štiti kožu od vanjskih utjecaja i zadržava njezinu vlagu pa je korisno za suhu kožu, a i za kosu i usne. Na masnoj koži ili pretjerano masnoj, aknama sklonoj koži korisna je jer je umiruje, otapa sebum. A originalni Amerikanci su nam dokazali i njegov regeneracijski učinak na kožu.

SAN SPA Njegujuće ulje za osjetljivu kožu sadrži ulje jojobe i štitit će našu osjetljivu kožu, SAN EXCLUSIVE Anti-age serum s karotenoidima će pomoći da se zagladi naša koža lica, a SAN CLASSIC Melem za kožu sklonu strijama i ožiljcima da se što prije obnovi.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica