Ulje baobaba pruža hranu i osvježenje našoj koži

Baobab potječe iz pustinjskih dijelova Afrike gdje tisućljećima daje hranu i vlagu ljudima i životinjama. Naravno da će ulje baobaba pružiti isto i našoj suhoj koži.

Najpoznatije zbog svoje dugovječnosti, jer je znanstvenim metodama ustanovljeno da su neka stabla starija od 2.000 godina, stablo baobaba je jedna od najkorisnijih biljaka na planeti. Simbol je otpornosti i trijumfa života, svojim ogromnim deblima i krošnjom dominira krajolikom savana Supsaharske Afrike, toliko da se od davnina koriste kao putokazi. Prenesen je iz Afrike pa se sadi i u suhim dijelovima Azije, od Arapsog poluotoka, preko Indije do Indokine, a ima ga i u Australiji. Lišće se koristi u kuhinji za pripravu umaka i juha, a plod se danas smatra superhranom zbog svog iznimno velikog sadržaja antioksidansa. Narodi i životinje savane to znaju oduvijek, jer su im njegovi hranjivi sastojci nužni za preživljavanje.

Ulje baobaba je najbogatije sterolima i esencijalnom linolnom kiselinom pa ga to čini savršenim za njegu suhe i osjetljive kože. Osim toga bogato je vitaminima i, poput ploda, antioksidansima pa ga koristimo i za obnovu kože.

Na kožu i kosu ga možemo nanositi i čisto ili u kombinaciji s drugim uljima. Iako je gusto, upit će se dobro, a ovisno o našem tipu kože, miješat ćemo ga s drugim uljima. Dostupan nam je i prah baobaba koji se proizvodi od ploda. Koristimo ga kao superhranu, miješamo ga u smoothieje ili mueslije, naprimjer, možemo ga razmutiti u čaši vode i popiti. To je prilično osvježavajuće piće koje će nas razbuditi i razbistriti mozak pa ćemo ga popiti tijekom dana kada nam treba „dizalica“.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica