avokado polovice

Ulje Avokada

Zeleno-smeđe nijanse avokadovom ulju daju pigmenti karotenoidi i klorofili, koji u tami djeluju kao antioksidansi, a na svjetlu se razgrađuju i potiču oksidacijske procese, zato je važno ulje avokada čuvati u tamnim bocama.

Avokadovo stablo, Persea gratissima L., je tropska voćka porijeklom iz Meksika i Srednje Amerike. Ima oko 80 podvrsta podijeljenih u 3 glavne kategorije, meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku.
Zbog značajnog udjela minerala, vitamina A, D, E, C i B skupine, vlakana, aminokiselina, antioksidansa i brojnih korisnih fitokemikalija, plod avokada je danas popularno svrstan u „superhranu“ ili „supernamirnice“. Visoki udio oleinske masne kiseline, vlakana, sterola i kalija razlog su zašto se njegova konzumacija preporučuje kod povišenog kolesterola u krvi, visokog krvnog tlaka te općenito za zaštitu srca i prevenciju srčanožilnih bolesti.
Plod avokada sadrži veliki udio ulja u čijem kemijskom sastavu prevladavaju mononezasićene masne kiseline te nezanemariv udio zasićenih masnih kiselina, što ga čini stabilnijim, kvalitenijim i poželjnijim u zdravstvenom i tehnološkom smislu od brojnih drugih biljnih ulja. U kozmetičkoj industriji je zbog svoje hranjivosti i ljekovitosti često korišteno, a pogodno je i za njegu osjetljive kože.
β-sitosteroli iz ulja avokada reguliraju lučenje sebuma kože, mekšaju i pomažu prirodnu regeneraciju kože.
Ulje avokada sadrži znatno veći udio alfa, gama i ukupnih tokoferola (vitamina E) od maslinovog ulja, nekih od najvažnijih antioksidansa rabljenih u kozmetičkoj industriji.
Avokadovo ulje lako prolazi kroz kožu, ostavljajući osjećaj glatkoće, a zahvaljujući sadržaju palmitoleinske masne kiseline pogodno je i za njegu zrele kože, te se često svrstava među jedna od „anti-age“ ulja.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica