Svježa kozmetika iz naše domaće kuhinje

Jako nas veseli svježa kozmetika koju možemo napraviti iz namirnica koje imamo u smočnici i hladnjaku. Trebate vidjeti kako izgleda kuhinja kod nas doma.

Svježa kozmetika je lagana za izraditi, jedino zahtjeva dosta pripreme, opreme i pažnje. K tome, ne može se dugo čuvati, ali vrijedi koristiti svježe sastojke jer na taj način dobivamo puno za našu kožu. Prije nego li počnemo, trebamo se dobro informirati, prije svega o sastojcima, njihovom djelovanju, te odgovaraju li našem tipu kože i zdravstvenom stanju. Ovdje si možemo pomoći popularnom literaturom koja nam može biti vodič. Bitno je samo da ne pretjerujemo sa sastojcima poput sode bikarbone, abraziva i  eteričnih ulja, koja bez pravilne upotrebe i potrebnog znanja, koži mogu napraviti više štete nego koristi.

Izradu možemo početi s namirnicama koje već imamo ili koje možemo nabaviti na mjestima na kojima i inače to radimo – tržnici, dućanu ili prodavaonici zdrave hrane. Opremu koju trebamo za početak također već imamo doma – lonce, blender, multipraktik, mlinac za začine, posude za miješanje, kuhače, noževe i dasku za rezanje.

Jedna od najlakših stvari za napraviti je piling. Za njega možemo koristiti bademe, suncokretove sjemenke ili zobene pahuljice. Za negdje pola šalice pilinga trebamo šalicu badema ili ¾ šalice suncokreta ili nešto više od pola šalice zobenih pahuljica. Treba nam mlinac za začine (ili kavu) u kojem ćemo samljeti naše sirovine. Bademe ili suncokretove sjemenke meljemo do konzistencije krupne soli, a zobene pahuljice do konzistencije griza ili palente. Naš piling čuvamo u zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu. Potrošiti ga trebamo u roku 2-3 dana.

Bademov piling je dobar za sve tipove kože. Nježno će ukloniti prljavštinu i mrtve stranice kože, te vratiti koži mekoći i vlažnost. Koristimo ga za tijelo i za lice osim ako nam je koža upaljena, osjetljiva ili oštećena.

Suncokretov piling odgovara normalnoj i suhoj koži jer je bogat emolijentima i hranjivim sastojcima. Zbog tih sastojaka možemo ga koristiti i za osjetljivu i upaljenu kožu, ali svejedno vrlo nježno. Na crvenoj i iritiranoj koži ga trebamo izbjegavati.

Zobeni piling je pogodan za osjetljivu i iritiranu kožu koju će nježno umiriti.  Zob djeluje umirujuće na kožu kojoj je potrebna posebna njega pa zobeno brašno čak možemo koristiti u kupki kada nam je to potrebno. Recimo, nakon što smo izgorili na suncu ili nam se koža isušila na vjetru.

Ovakve mehaničke pilinge ne treba provoditi prečesto, jednom u tjedan ili dva će biti dovoljno, a i kada ih provodimo, radimo to nježno! Naše pilinge, ovisno o tipu kože, koristimo na vlažnom licu ili koži tijela, nježno trljajući i isperemo vodom nakon par minuta trljanja. Ako želimo više iskoristiti njihove hranjive sastojke možemo ih koristiti kao bazu za masku za lice umiješanu u kremu koja nam odgovara. Za sve tipove kože to može biti SAN BASIC Vitaminska krema za lice s bademovim pilingom, za suhu i normalnu kožu SAN BASIC Dnevna hidratantna krema za lice s suncokretovim pilingom, a za osjetljivu kožu SAN BASIC Intenzivna krema za lice za suhu i osjetljivu kožu sa zobenim pilingom. Pilinge s kremom miješamo u omjeru 1:1 kako bismo dobili masku, što znači jedna žličica pilinga na jednu žličicu kreme. Pomiješamo ih u jednoličnu masu, a konzistenciju popravljamo po potrebi i želji. Na licu masku ostavljamo 10-15 minuta. Krema će se upiti, ostatke očistimo i isperemo lice. Koža će nam biti mekana i nahranjena.

Predložene recepture su samo ideje i poticaj vama kako se možete kreativno izražavati u svojoj kozmetičkoj kuhinji. One nisu medicinski savjeti ili profesionalna kozmetika. Uvijek provjerite izvor sirovine koju stavljate na kožu, njen rok trajanja, eterična ulja ne koristite bez prethodne konzultacije s aromaterapeutom. Ne pretjerujte s upotrebom sode bikarobne i abrazivnih čestica na koži, jer možete iziritirati kožu. Osjetljiva koža ili koža koja ima dermatitis, seborejični ili atopijski, rozaceu, akne i reaktivnu kožu ovakve recepture treba izbjegavati i koristiti samo provjerenu, profesionalnu kozmetiku, poput SAN prirodne kozmetike.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica