Sezamovo ulje njeguje sve tipove kože

Sezamovo ulje je uobičajeno ulje za prehranu i kuhanje u velikim dijelovima Azije i Afrike pa ga možemo smatrati „maslinovim uljem ostatka svijeta“

Sezam je jedna od prvih biljaka koje su civilizacije koje danas poznajemo počele uzgajati kako bi od njih proizvele ulje. Dogodilo se to vjerojatno prije više od 5000 godina kako pokazuju trenutni arheološki nalazi u dolini Inda. Nema ništa neobično u tim nalazima. Najprije , sezam je skoro neuništiva biljka. Može rasti u polupustinjskim predjelima, ali mu ne smeta niti obilna kiša koja pada, primjerice, za vrijeme monsunskih razdoblja. Jedini mu je nedostatak što mu je branje komplicirano, s obzirom da se sitna zrna nalaze unutar mahune koja se kada sazrije sama otvara, a zrna sezama se tada raspu po tlu. Stoga je njegov uzgoj ograničen, zahtjeva ručno branje pa su glavni proizvođači među zemljama u razvoju koje imaju jeftinu radnu snagu.

No, sezamovo ulje je pristupačno ulje i nema razloga zašto ga ne bismo imali u našoj kuhinji. Ima relativno visoku točku dimljenja pa je zbog toga, unatoč visokom sastavu nezasićenih masnih kiselina, ali i zbog kvalitetnog sastava antioksidansa jedno od ulja koje možemo koristiti pri kuhanju, kao što se i koristi širom svijeta. U Indiji, primjerice je, uz ghee (pročišćeni maslac) glavno ulje u prehrani. U ayurvedi je posebno cijenjeno za masaže i ayurvedske tretmane, jer se smatra da pomaže tijelu da se očisti od toksina nakon što se upije kroz kožu.

Koža nam je sigurno zahvalna ako je nahranimo sezamovim uljem, pogodno je za sve tipove kože (osim za alergičare), jer se brzo i dobro upija, a ima i lagani zaštitni faktor pa je imamo i u kozmetici za zaštitu od sunca. SAN BODY CARE Maslac za tijelo AVOKADO SEZAM i SAN SUN CARE Zlatno ulje za preplanuli ten sadrže sezamovo ulje da bi naša kože bila potpuno nahranjena i zaštićena od vanjskih utjecaja.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica