Ulje noćurka

Ulje noćurka

Svaki dio biljke noćurka (Oenothera biennis) je iskoristiv i može se koristiti
barem u prehrani. Ulje koje se dobiva iz sjemenke posebno
je korisno za kožu, mazali ga po njoj ili koristili oralno.

Noćurak je najpoznatiji u zapadnoj hemisferi, potječe iz Sjeverne Amerike gdje ga je autohtono stanovništvo, plemena poput Irokeza i Čirokija, koristilo u prehrani i kao lijek. U Europu je donesen početkom XVII stoljeća kao ukrasna biljka, a onda stoljeće poslije je i na starom kontinentu otkrivena njezina mogućnost upotrebe u kuhinji i njen povoljan utjecaj na zdravlje. Polako je njegov status zvijezde među biljkama za njegu kože nastajao i rastao, tako da ga danas smatramo jednim od najjačiih prirodnih sastojaka za njegu oštećene, osjetljive i zahtjevne kože. Razlog tome je, prije svega, relativno velika količina gama-linolenske masne kiseline koja mu i daje specifičan miris. Ako se zamislimo i prepustimo mašti, možemo pretpostaviti da su stari narodi Sjeverne Amerike išli za onom starom narodnom „sve što je zdravo neugodno miriše“ kada su došli do zaključka o njegovoj ljekovitosti.
Gama-linolenska kiselina je prvi put i izolirana iz ulja noćurka. Linolenska kiselina je jedna od omega-6 esencijalnih masnih kiselina koju obilno koristimo u prehrani, ali baš nam je ovaj njen oblik gama-linolenska korisna za kožu, a možemo je naći i u ulju boražine, crnog ribiza i, u manjoj mjeri, ulju konoplje. Ulje noćurka se onda preporuča i za ekstremna stanja kože, poput dermatitisa ili psorijaze.
Bilo bi dobro naviknuti se na pomalo neugodan miris ulja noćurka, jer nam zaista koristi kod svih navedenih tegoba. Pijenjem ulja noćurka imamo čak i više koristi od njega, nego od njegovog mazanja na kožu, treba se samo držati propisani količina. U kuhinji nam ulje i nije od neke koristi (opet miris), ali ostatak biljke jedemo. Korijen možemo kuhati u jelima od povrća, lišće ide u salatu ili i njega kuhamo, a cvijet je poslastica koju jedemo sirovu. Ukoliko imamo neki komad zemlje, posaditi noćurak je jako dobra ideja. Treba više sunca nego vode, dvogodišnja je biljka, trebamo samo paziti dok klija, jer je spor pa ga korov može zagušiti.

Preporuča se za dermatitis i psorijazu
Tradicionalno se koristi kao lijek
Pomaže kod artritisa i menstrualnih tegoba

Ulje noćurka sadrže naš proizvodi:


Webshop Krema sensitive2

SAN BASIC Intenzivna krema za suhu i osjetljivu kožu lica


Melem

SAN CLASSIC Melem za regeneraciju kože


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *