Rižino ulje smiruje, obnavlja i štiti kožu

Glavni prehrambeni artikl više od polovine čovječanstva se uzgaja barem 10.000 godina, ali tek je relativno nedavno globalno otkrivena dobrobit njezine ovojnice, odnosno mekinja, dijela riže koji se u većini svijeta obično bacao ili su njime hranjene životinje i od kojeg se dobiva rižino ulje.

Mekinje su uvedene u prehranu, barem na Zapadu, nakon što je počela potraga za hranom bogatom prehrambenim vlaknima, kojih, u industrijski prerađenoj i rafiniranoj hrani, kronično nedostaje. Pokazalo se da se rižine mekinje u Japanu jedu od davnina i da se od njih radi i ulje koje su vrijedni Japanci nazvali „ulje za srce“.

Uz svu dobrobit mekinja, ispalo je, nakon istraživanja, da ulje rižinih mekinja (to je ono što mi ovdje nazivamo rižinim uljem) sadrži skup spojeva nazvanim gama-orizanol koji povoljno djeluje na kolesterol. Uz visoku temperaturu dimljenja, to je razlog zbog kojeg se ulje rižinih mekinja preporuča pri kuhanju. Stoga, nabavite ga, pristupačne je cijene, a tijelo će vam biti zahvalno.

Kad ga već imate, nanesite ga na kožu, bit će vam i ona zahvalna. Velika količina spomenutih ljekovitih spojeva umirujuće djeluje na osjetljivu i kožu sklonu iritaciji. Djeluje i protuupalno, obnavlja kožu i sprječava njeno propadanje. Mogućnost u potrebe mu je raznolika, od krema za osjetljivu kožu, preparata za sunčanje, te anti-age proizvoda pa ga imamo u SAN BASIC Intenzivnoj kremi za njegu suhe i osjetljive kože, SAN BABY CARE Ulju za bebe i SAN BODY CARE Maslacu za tijelo TROPIC.

Tko zna, možda rižino ulje postane ulje bez kojeg ne možete, kao što je riža postala hrana bez koje čovječanstvo ne može. Od početaka u Kini nekoliko tisućljeća prije prvog pisanog traga o postojanju čovječanstva su se nasadi riže proširili jugoistočnom i južnom Azijom, polako prema Europi, a onda nakon dominacijom svijetom europskih velesila i ostatkom svijeta. Iako je se više od pola proizvodi i konzumira u Kini i Indiji, neke od tisuća vrsta riže uzgajaju se i u Europi, SAD-u, Južnoj i Srednjoj Americi, Africi i Australiji. Šećerna trska i pšenica se možda proizvode u većim količinama, ali dobar njihov dio nije za direktnu ljudsku konzumaciju pa možemo reći da je riža glavna namirnica na svijetu.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica