Prirodni tretmani umornih i iritiranih očiju

To što su nam oči ogledalo duše ne znači nam ništa ukoliko je ogledalo uprljano neispavanim noćima, buljenjem u ekran, nepravilnom ishranom i općenito pogrešnim životnim navikama.

Razlozi natečenim i iritiranim očima mogu biti objektivni i subjektivni. Možda se jednostavno ne uspijevamo dovoljno naspavati jer nam naša gladna beba ne da mira cijelu noć. Na poslu boravimo u suhom zraku i još pri tome boljim u monitor, takve su okolnosti. Možda nas je ulovila alergija, možda volimo gledati u sunce. A možda previše volimo tulumariti noću, jesti slanu hranu, piti kavu i alkohol. Kako god, naše oči to ne vole i moramo se znati pobrinuti o njima.

Higijena očiju je nešto u čemu rijetki od nas vode računa. Čak i ako nam oči predstavljaju slabu točku pa moramo nositi naočale i slična pomagala, ne mislimo o tome kako bismo nešto morali činiti da olakšamo napor koje oči stalno prolaze, da ih umirimo ili jednostavno isperemo. Najjednostavnija stvar koju možemo za njih napraviti je da ih ispiremo vodom ujutro i prije spavanja, u vrijeme kada radimo i ostalu osobnu higijenu. Desetak puta pljusnemo malo hladne vode u svako oko, to bi trebalo biti dovoljno. Za oči koje su pod stalnim naporom zbog nošenja naočala ili buljenja u monitor imamo i jogu za oči.

Biljni tretmani očiju

Iritirane oči možemo umiriti vatom namočenom u bilo koji od sljedećih čajeva: očanica, čičak, ruža, kamilica, bazga, komorač, lavanda ili lišća kupina. Stavimo vatu na oči, legnemo na leđa i odmorimo 15 minuta.  Za ispiranje umornih, iritiranih i natečenih očiju prokuhamo jednu šalicu filtrirane vode i u njoj pola sata namačemo 1 žlicu zdrobljenih sjemenki komorača ili cvjetova kamilice. Procijedimo i ispiremo oči, tu nam opet mogu dobro doći čašice za ispiranje očiju. Višak tekućine možemo sačuvati za sljedeći dan. Masku koja će pomoći umornoj i natečenoj koži oko očiju napravimo od 2 žličice sitno naribanog krastavca ili krumpira kojeg pomiješamo sa jednom žlicom mlijeka u prahu. Promiješamo sastojke u jednoličnu smjesu i držimo na hladnom 30 minuta. Zatvorimo oči, legnemo i rasporedimo smjesu na kožu oko očiju i na kapke. Držimo 10 minuta i nakon toga isperemo hladnom vodom.

Prilikom svakog tretmana očiju moramo imati na umu da su oči izrazito osjetljive. Provjerimo s malom količinom kako će nam oko reagirati na bilo što što stavljamo u njega, a na sve što ide oko njega pazimo da ne dođe u njega. Ukoliko osjetimo neku reakciju, odmah ispiremo.

Predložene recepture su samo ideje i poticaj vama kako se možete kreativno izražavati u svojoj kozmetičkoj kuhinji. One nisu medicinski savjeti ili profesionalna kozmetika. Uvijek provjerite izvor sirovine koju stavljate na kožu, njen rok trajanja, eterična ulja ne koristite bez prethodne konzultacije s aromaterapeutom. Ne pretjerujte s upotrebom sode bikarobne i abrazivnih čestica na koži, jer možete iziritirati kožu. Osjetljiva koža ili koža koja ima dermatitis, seborejični ili atopijski, rozaceu, akne i reaktivnu kožu ovakve recepture treba izbjegavati i koristiti samo provjerenu, profesionalnu kozmetiku, poput SAN prirodne kozmetike.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica