Ulje suncokreta je nezaobilazno i u kozmetici
17. travnja 2019.
Što je prirodna kozmetika?
8. svibnja 2019.

Pravilna i educirana upotreba eteričnih ulja

Eterična ulja su visoko–koncentrirani prirodni proizvodi pa ih koristimo s puno opreza. Prije njihove upotrebe moramo se educirati o njihovim svojstvima i kontraindikacijama.

Toliko su koncentrirana da ih se tek nekolicina može koristiti direktno na kožu, poput lavande i čajevca, a i tada s oprezom i tek u malim količinama. Prije upotrebe eterična ulja svakako trebamo razrijediti s nekim baznim biljnim uljem, poput suncokretovog, bademovog ili maslinovog.

Ukoliko dobro upoznamo njihove indikacije i sigurnu količinu za upotrebu, vidjet ćemo i da su njihove dobrobiti mnoge pa su dobrodošla kao sastavni dio naše svakodnevne njege tijela. Eterična ulja imaju utjecaj i na um i naše raspoloženje, a upravo na djelovanju na kompleks tijelo-um temelje se i pojedine škole aromaterapije. Mnogi napredni prirodni preparati koriste ih kao glavne aktivne sastojke u tretiranju različitih stanja organizma. Na kraju, pojedina eterična ulja dobrodošla su u prehrani umjesto začina i začinskog bilja.

Kontraindikacije eteričnih ulja

Eterična ulja sadrže i brojne alergene i agresivne tvari pa, kako bismo spriječili neželjene reakcije, trebamo se raspitati kod stručnjaka i educiranih aromaterapeuta o pravilnoj dozi i indikaciji. Kao jedan od brzih testova za našu kožu predlaže se da jednu kap ulja pomiješamo sa žličicom baznog ulja i malo namažemo na zapešće, unutarnju stranu nadlaktice ili s unutarnje strane koljena. Čekamo 12 do 24 sata i ako nema reakcije, ulje je vjerojatno sigurno za našu kožu.

Opasnost pri korištenju eteričnih ulja postoji posebno ukoliko ona dođu u kontakt s očima ili sluznicom nosa. Ispiranje vodom neće pomoći jer se eterična ulja ne otapaju niti ne vežu za vodu. Mogu se isprati jedino baznim uljem, no u ovakvim slučajevima, kod boli ili nepodnošljivosti, najbolje je pomoć potražiti od liječnika.

Eterična ulja su ekstrakti biljaka, nisu prava ulja, stoga uglavnom čuvaju svoja svojstva 5 do 10 godina, ako se čuvaju na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Eterična ulja citrusa traju kraće, 6 do 12 mjeseci, ako ih ne držimo u hladnjaku, gdje mogu izdržati i do 2 godine, ukoliko se ne otvaraju često.

Mogu nam ozbiljno naškoditi ako ih nerazrjeđene progutamo pa ih treba držati podalje od djece i kućnih ljubimaca.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *