Pravilna i educirana upotreba eteričnih ulja

Eterična ulja su visoko–koncentrirani prirodni proizvodi pa ih koristimo s puno opreza. Prije njihove upotrebe moramo se educirati o njihovim svojstvima i kontraindikacijama.

Toliko su koncentrirana da ih se tek nekolicina može koristiti direktno na kožu, poput lavande i čajevca, a i tada s oprezom i tek u malim količinama. Prije upotrebe eterična ulja svakako trebamo razrijediti s nekim baznim biljnim uljem, poput suncokretovog, bademovog ili maslinovog.

Ukoliko dobro upoznamo njihove indikacije i sigurnu količinu za upotrebu, vidjet ćemo i da su njihove dobrobiti mnoge pa su dobrodošla kao sastavni dio naše svakodnevne njege tijela. Eterična ulja imaju utjecaj i na um i naše raspoloženje, a upravo na djelovanju na kompleks tijelo-um temelje se i pojedine škole aromaterapije. Mnogi napredni prirodni preparati koriste ih kao glavne aktivne sastojke u tretiranju različitih stanja organizma. Na kraju, pojedina eterična ulja dobrodošla su u prehrani umjesto začina i začinskog bilja.

Kontraindikacije eteričnih ulja

Eterična ulja sadrže i brojne alergene i agresivne tvari pa, kako bismo spriječili neželjene reakcije, trebamo se raspitati kod stručnjaka i educiranih aromaterapeuta o pravilnoj dozi i indikaciji. Kao jedan od brzih testova za našu kožu predlaže se da jednu kap ulja pomiješamo sa žličicom baznog ulja i malo namažemo na zapešće, unutarnju stranu nadlaktice ili s unutarnje strane koljena. Čekamo 12 do 24 sata i ako nema reakcije, ulje je vjerojatno sigurno za našu kožu.

Opasnost pri korištenju eteričnih ulja postoji posebno ukoliko ona dođu u kontakt s očima ili sluznicom nosa. Ispiranje vodom neće pomoći jer se eterična ulja ne otapaju niti ne vežu za vodu. Mogu se isprati jedino baznim uljem, no u ovakvim slučajevima, kod boli ili nepodnošljivosti, najbolje je pomoć potražiti od liječnika.

Eterična ulja su ekstrakti biljaka, nisu prava ulja, stoga uglavnom čuvaju svoja nekoliko godina, ako se čuvaju na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Eterična ulja citrusa traju kraće, 6 do 12 mjeseci, ako ih ne držimo u hladnjaku, gdje mogu izdržati i do 2 godine, ukoliko se ne otvaraju često.

Mogu nam ozbiljno naškoditi ako ih nerazrjeđene progutamo pa ih treba držati podalje od djece i kućnih ljubimaca.

Predložene recepture su samo ideje i poticaj vama kako se možete kreativno izražavati u svojoj kozmetičkoj kuhinji. One nisu medicinski savjeti ili profesionalna kozmetika. Uvijek provjerite izvor sirovine koju stavljate na kožu, njen rok trajanja, eterična ulja ne koristite bez prethodne konzultacije s aromaterapeutom. Ne pretjerujte s upotrebom sode bikarobne i abrazivnih čestica na koži, jer možete iziritirati kožu. Osjetljiva koža ili koža koja ima dermatitis, seborejični ili atopijski, rozaceu, akne i reaktivnu kožu ovakve recepture treba izbjegavati i koristiti samo provjerenu, profesionalnu kozmetiku, poput SAN prirodne kozmetike.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica