A kako njegovati kosu na prirodan način?

Bez obzira je li nam kosa ravna, valovita, kovrčava, tanka ili gusta, njega kose se ne sastoji samo od održavanja vodom i šamponom.

Tip kose govori i njihovim fizičkim kvalitetama pa o njima ovisi kakvu ćemo njegu kosi pružiti. Najbolje je ovdje prihvatiti vrstu kose kakvu imamo i onda s tim što imamo stvarati naš imidž (kosa je ključna, nije li?). Peglanje kovrčave kose ili kovrčanje ravne kose je jednostavno previše uništava, a i predstavlja previše posla da bi se isplatilo. Dugoročno će nam takav način manipulacije našim izgledom sigurno stvoriti probleme.

Njega različitih tipova kose

Kada je ravna kosa čista i zdrava, ljuskice kutikule koje tvore vanjski sloj svake vlasi kose stoje ravno, u svom prirodnom položaju, što reflektira svjetlo pa nam kosa sjaji. Ravna kosa fino pada i ne petlja se lagano. Vrlo je otporna, ali opet se moramo prema njoj odnositi nježno. Ravnu kosu ne bismo trebali prati šamponima (i to onima bez kemikalija) više od 2 puta tjedno. Redovna njega ravne kose se sastoji od ispiranja vodom i masaže vlasišta prirodnim regeneratorom u trajanju od 3 minute. Tako će nam kosa i vlasište biti čisti, a ostat će nam prirodni zaštitni masni sloj na korijenu.

Valovita kosa može u periodima niske vlažnosti zraka izgledati kao ravna, a kada je vlažnost zraka velika onda može izgledati gotovo kovrčavo. Ljuskice kutikule ovdje ne leže toliko ravno pa dopuštaju vlazi da uđe u vlasi. Njegujemo je pranjem sredstvom bez kemikalija jednom ili dvaput tjedno (valovita kosa je suša), a redovna njega je ista kao i kod ravne kose, ispiranje i regenerator.

Svaka vlas kovrčave kose je krhka i kada nam je kosa kovrčava imamo obično manje vlasi na glavi nego ljudi s ravnom kosom, ali zbog volumena djeluje kao da je imamo više. Kovrčava kosa je obično vrlo suha i lako puca, uglavnom zbog toga što prirodne masnoće sporije dolaze od korijena do vrha vlasi. S obzirom da kutikule strše, kovrčava kosa ne sjaji puno. No, ako je vrlo zdrava, naša kovrčava kosa može djelovati raskošno. Šamponirati ćemo je jednom u periodu od 2 tjedna do 2 mjeseca. Trik je u tome da želimo zadržati vlagu, odnosno prirodne masnoće u našim vlasima, a šamponiranje isušuje kosu. Redovno ćemo i svakodnevno masirati vlasište regeneratorom pa ga temeljito isprati (hladna voda je najbolja, ako je možemo podnijeti.)

Na kraju najvažnije za zdravlje naše kose su naše navike. Stoga, rješavajmo se nakupljenog stresa, tuširajmo se hladnom vodom, redovno podrezujmo kosu, držimo kosu pokrivenom kada je vrijeme ekstremno, izbjegavajmo vrućinu (prije svega – fen) i jedimo balansirane obroke bogate hranjivim sastojcima.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica