β-sitosterol, ∆7-avenasterol i stigmasterol neki su od sterola iz mango maslaca koji štite i čine kožu mekanom


Nema mirisa, ali naša će ga koža mango maslac svejedno sa zahvalnošću upiti. Bogat je sterolima koji štite kožu i čine je mekanom i glatkom.

Mango, Mangifera indica L., široko je rasprostranjena kultura u tropskim i subtropskim područjima svijeta, a uzgaja se u preko 100 zemalja diljem svijeta. Zbog privlačnih boja, ugodnog okusa, velikog udjela karotenoida, askorbinske kiseline i fitokemikalija često ga nazivaju kraljem svog voća. Oko 80% voća se kao takvo konzumira, dok se preostalih 20% procesira dalje u sirovine i gotove proizvode, poput mango pirea, nektara, mango picklesa, umaka od manga i drugih konzerviranih prerađevina

Sjemenka manga predstavlja oko 20% ukupnog voća i iz nje se dobiva 12-15% jestivog mango ulja, točnije mango maslaca, koji predstavlja i potencijalni izvor brojnih antioksidansa i bioaktivnih sastavnica s protektivnim učnikom na srce i jetru te antikancerogenim i pomlađujućim učinkom fenolnih komponenti, poput mangiferina, kvercetina, klorogene i kafeinske kiseline.

Dodatkom mango ulja drugim jestivim uljima pospješuje se njihova oksidacijska stabilnost, a kad je riječ o kozmetici upravo su sastavnice koje daju stabilnost mangu jedne od onih koje plijene pažnju, Zasićene masne kiseline pružanjem okluzije, zaštite i kvalitetne prehrane koži razlog su zašto je mango maslac čest u proizvodima gdje je potrebna konkretnija njega tijela, maslacima, balzamima, melemima, masažnim pločicama. Osim fine razmazivosti i osjećaja na koži, posebna prednost mango maslaca je u sadržaju sterola, koji su zaslužni kako za zaštitu kože, tako i za zaglađenu i mekanu kožu.

Sam po sebi mango maslac nema ni približno miris kao originalno voće (zapravo, nema miris), no toliko je blagotvoran na koži i kompatibilan s drugim uljima, eteričnim uljima i prirodnim mirisima, da gotovo nema prepreke njegovoj uporabi.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica