Mango, Mangifera indica L., široko je rasprostranjena kultura u tropskim i subtropskim područjima svijeta, a uzgaja se u preko 100 zemalja diljem svijeta. Zbog privlačnih boja, ugodnog okusa, velikog udjela karotenoida, askorbinske kiseline i fitokemikalija često ga nazivaju kraljem svog voća. Oko 80% voća se kao takvo konzumira, dok se preostalih 20% procesira dalje u sirovine i gotove proizvode, poput mango pirea, nektara, zakiseljenog manga, umaka od manga i drugih konzerviranih prerađevina.
Sjemenka manga predstavlja oko 20% ukupnog voća i iz nje se dobiva 12-15% jestivog mango ulja, točnije mango maslaca, koji predstavlja i potencijalni izvor brojnih antioksidansa i bioaktivnih sastavnica s protektivnim učnikom na srce i jetra te antikancerogenim i pomlađujućim učinkom fenolnih komponenti, poput mangiferina, kvercetina, klorogene i kafeinske kiseline.
Dodatkom mango ulja drugim jestivim uljima pospješuje se njihova oksidacijska stabilnost, a kad je riječ o kozmetici upravo su sastavnice koje daju stabilnost mangu jedne od onih koje plijene pažnju, Zasićene masne kiseline pružanjem okluzije, zaštite i kvalitetne prehrane koži razlog su zašto je mango maslac čest u proizvodima gdje je potrebna konkretnija njega tijela, maslacima, balzamima, melemima, masažnim pločicama. Osim fine razmazivosti i osjećaja na koži, posebna prednost mango maslaca je u sadržaju sterola, koji su zaslužni kako za zaštitu kože, tako i za zaglađenu i mekanu kožu.
Sam po sebi mango maslac nema ni približno miris kao originalno voće (zapravo, nema miris), no toliko je blagotvoran na koži i kompatibilan s drugim uljima, eteričnim uljima i prirodnim mirisima, da gotovo nema prepreke njegovoj uporabi.
Jasna Ćerić mag.nutr., univ.mag.pharm
Izvori:
– Nadeem M, Imran M, Khalique A. Promising features of mango (Mangifera indica L.) kernel oil: a review, J Food Sci Technol 2016; 53(5):2185-2195.
– Fowomola MA. Some Nutrients and Antinutrients Contents of Mango Seed, African Journal of Food Science 2010; 4(8):472-476.
– Pott et sur. Quantitive determination od β-carotene stereo isomers in fresh, dried and solar dried mangoes, J. Agric. Food. Chem. 2003; 51:4527-4531.
– Abdalla EM et sur. Egyptian mango by-product. Antioxidant and antimicrobial activities of extract and oil from mango seed kernel. Food Chem 2007; 103:1141– 1152.
– Ahmed et sur. Egyptian mango by- product compositional quality of mango seed kernel. Food Chem 2007; 103:1134–1140.
– Mohdaly A et sur. Antioxidant potential of sesame (Sesamum indicum) cake extract in stabilization of sunflower and soybean oils. Ind Crop Prod 2011; 34:952–959
Nužni kolačići su apsolutno neophodni za pravilno funkcioniranje web stranice. Ova kategorija uključuje samo kolačiće koji osiguravaju osnovne funkcionalnosti i sigurnosne značajke web stranice. Ovi kolačići ne pohranjuju nikakve osobne podatke.
Svi kolačići koji možda nisu osobito potrebni da web stranica funkcionira i koriste se posebno za prikupljanje osobnih podataka korisnika putem analitike, oglasa, drugog ugrađenog sadržaja nazivaju se nepotrebnim kolačićima. Obvezno je nabaviti pristanak korisnika prije pokretanja ovih kolačića na vašoj web stranici.