Mango, Mangifera indica L., široko je rasprostranjena kultura u tropskim i subtropskim područjima svijeta, a uzgaja se u preko 100 zemalja diljem svijeta. Zbog privlačnih boja, ugodnog okusa, velikog udjela karotenoida, askorbinske kiseline i fitokemikalija često ga nazivaju kraljem svog voća. Oko 80% voća se kao takvo konzumira, dok se preostalih 20% procesira dalje u sirovine i gotove proizvode, poput mango pirea, nektara, zakiseljenog manga, umaka od manga i drugih konzerviranih prerađevina.
Sjemenka manga predstavlja oko 20% ukupnog voća i iz nje se dobiva 12-15% jestivog mango ulja, točnije mango maslaca, koji predstavlja i potencijalni izvor brojnih antioksidansa i bioaktivnih sastavnica s protektivnim učnikom na srce i jetra te antikancerogenim i pomlađujućim učinkom fenolnih komponenti, poput mangiferina, kvercetina, klorogene i kafeinske kiseline.
Dodatkom mango ulja drugim jestivim uljima pospješuje se njihova oksidacijska stabilnost, a kad je riječ o kozmetici upravo su sastavnice koje daju stabilnost mangu jedne od onih koje plijene pažnju, Zasićene masne kiseline pružanjem okluzije, zaštite i kvalitetne prehrane koži razlog su zašto je mango maslac čest u proizvodima gdje je potrebna konkretnija njega tijela, maslacima, balzamima, melemima, masažnim pločicama. Osim fine razmazivosti i osjećaja na koži, posebna prednost mango maslaca je u sadržaju sterola, koji su zaslužni kako za zaštitu kože, tako i za zaglađenu i mekanu kožu.
Sam po sebi mango maslac nema ni približno miris kao originalno voće (zapravo, nema miris), no toliko je blagotvoran na koži i kompatibilan s drugim uljima, eteričnim uljima i prirodnim mirisima, da gotovo nema prepreke njegovoj uporabi.
Jasna Ćerić mag.nutr., univ.mag.pharm
Izvori:
– Nadeem M, Imran M, Khalique A. Promising features of mango (Mangifera indica L.) kernel oil: a review, J Food Sci Technol 2016; 53(5):2185-2195.
– Fowomola MA. Some Nutrients and Antinutrients Contents of Mango Seed, African Journal of Food Science 2010; 4(8):472-476.
– Pott et sur. Quantitive determination od β-carotene stereo isomers in fresh, dried and solar dried mangoes, J. Agric. Food. Chem. 2003; 51:4527-4531.
– Abdalla EM et sur. Egyptian mango by-product. Antioxidant and antimicrobial activities of extract and oil from mango seed kernel. Food Chem 2007; 103:1141– 1152.
– Ahmed et sur. Egyptian mango by- product compositional quality of mango seed kernel. Food Chem 2007; 103:1134–1140.
– Mohdaly A et sur. Antioxidant potential of sesame (Sesamum indicum) cake extract in stabilization of sunflower and soybean oils. Ind Crop Prod 2011; 34:952–959
Nema komentara