By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0

Aleurites moluccanus - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0


Kukui ulje – drevni sastojak za mekanu kožu i kosu

Narodi Pacifika od davnina poznaju hranjiva i hidratirajuća svojstva kukui ulja i već stoljećima svoju kožu i kosu izloženu suncu, moru i vjetru njeguju njime.

Naziv stabla kukui smo preuzeli iz njegovog havajskog naziva, a rasprostranjeno je po cijelim tropima. Pretpostavlja se da potječe s otočja Havaji, ali se tragovi njegove drevne upotrebe nalaze oko cijelog ekvatora, te u kontinentalnoj Kini i Australiji. Njegov orašasti plod se koristi u kuhinji jugoistočne Azije, melje se u pastu pa se od nje rade umaci koji se dodaju jelima od povrća i riže. Na pacifičkim otocima se više koristilo njegovo ulje koje se dobiva iz ploda, koristi i se i danas pa ga je američka država Havaji proglasila službenim stablom države. Ulje se koristi za impregnaciju čamaca i ribarskih mreža, kao gorivo za svjetiljke, a od davnina su poznata, uz ostale dobrobiti, i njegov hidratirajući i omekšavajući utjecaj na kožu.

Kukui ulje u prosjeku sadržava 19% oleinske kiseline, 41% linolne kiseline i 27% linolenske kiseline. S takvim sastojcima, bogato dvjema esencijalnim masnim kiselinama, linolnom i linolenskom, kukui ulje je stvarno učinkovit sastojak sa njegu suhe kože, ali služi i za regeneraciju kože, njenu zaštitu od vanjskih utjecaja, te umirenje upaljene kože. Njen učinak je testiran stoljećima, jer otočni narodi Pacifika svoju kožu i kosu izloženu suncu, moru i vjetru oporavljali su ovim uljem.

SAN BODY CARE Maslac za tijelo MIRISNI MEDENJAK, SAN BODY CARE Piling za tijelo MIRISNI MEDENJAK i SAN BODY CARE Maslac za tijelo TROPIC sadržavaju kukui ulje. Maslace preporučamo za redovnu njegu kože kako bi ostala meka 2-3 puta tjedno nakon tuširanja ili prema potrebi. Također, preporučamo ih za suhu i oštećenu kožu kojoj treba obnova i pojačana njega. Piling koristimo tijekom tuširanja za uklanjanje mrtvih stanica kože i za njenu obnovu.

Kukui je hranjivo ulje, ali se k tome i brzo upija pa ga možemo koristiti za njegu kože i kose i samo. Plod nam nije dostupan na našem tržištu pa ćemo izbjeći neke prehrambene kombinacije kukuija (čujemo da su vrlo ukusne), nego ga doma koristiti samo za njegu kože i kose. Dosta je skupo ulje pa ga možemo koristiti kombinaciji s drugim uljima za masažu cijelog tijela. Pogodno je i za njegu kose, jer se i u nju lako upija, pri čemu ga možemo koristiti i kao bazu za druge ekstrakte pogodne za njegu kose.

I.P

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica