Koliko je važna i što zapravo sadrži naša koža?

Koža je najveći organ našeg tijela pa ovisno o našoj veličini ima kod odrasle osobe površinu 1,6-2 m2. Ispod nje se nalaze svi naši organi, mišići i kosti, ona im pruža zaštitu od vanjskih utjecaja, a služi nam i za komunikaciju s vanjskim svijetom putem osjetila dodira.

Iako možda na površini izgleda jednostavno, a znamo i zbog toga je takvom smatrati i zanemarivati njene potrebe, koža je poput ostalih naših organa vrlo složena, postavljena kao još jedno čudo prirode.

By Madhero88 and M.Komorniczak – https://en.wikipedia.org/wiki/File:Skin_layers.png, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21986708

Ono što nas treba veseliti je da u najdubljem sloju kože, ispod epiderme i derme, tzv. subcutisu imamo masno tkivo koje je uvijek dobro imati. Naime, ono našem tijelu daje lijepe konture i obline, a kožu lica drži nategnutom. Osim čvrste strukture koju daje koži, masno tkivo štiti i unutarnje organe. Ono vremenom i lošom ishranom nestaje pa nas ostavlja s obješenom kožom.

Najčešće smo svjesni površinskog sloja kože, epiderme, kada nas svrbi, peče ili boli zbog različitih unutarnjih i vanjskih faktora. Jedan kvadratni centimetar kože sadrži oko:

 • 3.000 osjetilnih stanica
 • Četiri metra živaca
 • 200 završetaka živaca koje prenose osjećaj boli
 • 2 osjetilna sustava za hladnoću i 12 za toplinu
 • 700 znojnih žlijezdi
 • 3.000.000 stanica
 • 10 dlaka
 • 15 žlijezdi lojnica
 • 1 metar krvnih žila

Vanjski je dio kože i najtanji, u njemu nema krvnih žila, ali su tu svi završeci živaca i osjetilni sustavi, te je on onaj koji obično želimo dovesti u red. Mekani oblici keratina u njemu su oni koji nas štite od vanjskih utjecaja pa čak čine otpornima na vodu i na neke druge spojeve. Za boju kože su zaslužni melanociti koji proizvode pigment.

Srednji dio kože, derma, je čvrst i fleksibilan, dobro prokrvljen, što imamo prilike vidjeti u našim rumenim obrazima. No, glavna mu je funkcija da drži ostatak našeg tijela na okupu i daje mu oblik.

Pravilnom prehranom, hidratacijom organizma, izbjegavanjem suvišnih toksina, stresa i napora održavat ćemo sve slojeve svoje kože optimalno zdravim. Za vanjsku prehranu kože tu je, naravno, SAN prirodna kozmetika.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

  KontaktMoj računKošarica