Umirujuća i obnavljajuća svojstva kamilice

Kamilica je tradicionalno korištena biljka u fitoterapiji, u medicini još uvijek traži svoju ozbiljniju primjenu, no u prirodnoj kozmetici je njeno mjesto prilično poznato.

Hidratacija i obnova kože su dva pothvata u koje ćemo se često upustiti, jer su suha i oštećena koža dva česta problema s kojima ćemo se suočiti. Nitko ne želi imati niti suhu niti oštećenu kožu, a među mnogim prirodnim sastojcima koji nam mogu pomoći pri rješavanju problema je i naša obična kamilica. Latinski Cahmomilla recutita ili Matricaria chamomilla je naziv za njemačku kamilicu, vrstu kamilice koja raste i kod nas i čiji CO2 ekstrakt koristimo u SAN prirodnoj kozmetici. SAN BABY & MAMA CARE Ulje za bebe, SAN CLASSIC Umirujući balzam za osjetljivu kožu i SAN BODY CARE Njegujuće ulje za osjetljivu kožu sadrže CO2 ekstrakt kamilice koji sadrži više aktivnih tvari, bisabolola, bisabolol oksida i matricina, od macerata i eteričnog ulja kamilice. Stoga su i pogodni, ne samo za izrazito suhu i oštećenu kožu, nego i za osjetljivu i upalama sklonu kožu.

Umirujući miris kamilice

Kamilicu se ne moramo niti truditi saditi, ona raste poput korova po poljima i livadama. Širi se sama od sebe i ako slučajno uđemo u polje u rano ljeto zapuhnut će nas ugodan umirujući miris. Taj miris najviše poznajemo iz čaja koji, po svoj prilici, pijemo cijeli život. Proširenost i dostupnost različitih tipova kamilice širom starog kontinenta dovela je do toga da je u različitih kulturama i tradicionalnim medicinama poznata kao biljka koja povoljno utječe na zdravlje, koristi se za tegobe s probavom i za umirenje, posebno prije spavanja. No, to vjerojatno svi već znamo.

Kao što također znamo da je najbolji recept za čaj od kamilice proključala voda u kojoj ćemo namakati dvije žličice suhih cvjetova na šalicu vode 10 do 15 minuta, ovisno o tome koliko jaki čaj želimo te pijemo li ga terapijski ili za čist užitak. Posudu obavezno poklopiti, a čaj procijediti, te iz cvjetova iscijediti ostatak tekućine.

Osim kod nadutosti ili blagog grčenja crijeva, ova biljka u dostatnoj dozi može pomoći i u smanjivanju simptoma prehlade, kod blažih upala usne šupljine, te kao pomoćna terapija kod raznih iritacija kože ili oštećenja nastalih od sunca, kod iritacije sluznice oko analnog i genitalnog područja.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica