Eterično ulje smilja dobivamo obradom cvjetova smilja

Eterično ulje smilja dobivamo obradom cvjetova smilja


Eterično ulje smilja za dugovječnost naše kože

Eterično ulje smilja je skupocjeno i vrijedno ulje za čiji jedan kilogram treba oko 750 kg cvjetova i stabljike samonikle biljke. Smilje je jedno od svojih imena, immortelle, dobilo zbog svoje dugotrajnosti i zadržavanja svježine nakon što se ubere.

Isti osjećaj dugotrajnosti i zadržavanja svježine smilje daje i našoj koži pa je eterično ulje smilja redovan  sastojak u anti-age kozmetici. U narodnoj medicini se biljka spominje kao lijek za mnoge bolesti, od problema s probavom, s jetrom, teškoća s disanjem ili reume. Svatko tko je hodao po našoj obali zamijetio je opor miris primorskog smilja negdje u zraku.

Primorsko smilje raste samo od sebe po našem kršu i njegovo branje je postalo sezonsko zanimanje. Ne smije se brati bez dozvole, niti ga se ne smije čupati iz korijena, nego ga se reže škarama ili nožem, te se preporučuje da se ne ubere više od dvije trećine biljke. Time se osigurava njegov opstanak pa čak i širenje nasada. Treba pratiti koliko se ovo poštuje, jer je zanimljivo pratiti kako u bitci  između ljudske pohlepe i razuma, te brige o okolišu uglavnom pobjednik bude – pohlepa. Smilje je samo jedna od žrtava u ratu koje čovječanstvo vodi protiv bioraznolikosti na Zemlji. Smatra se da od skoro 2 milijuna prepoznatih vrsta života  na Zemlji godišnje ih nestane između 200 i 2000, iako bi broj mogao biti veći, jer, zapravo, ne znamo niti koliko vrsta života uopće ima, za što se, opet, pretpostavlja, da ih ima i 100 milijuna.

Rat čovjeka protiv prirode

Tako je smilje, koje nam osigurava dugovječnost, u opasnosti da mi njemu uskratimo dugovječnost, jednako kao što planeti i prirodi koja nam daje život taj život želimo oduzeti. U tom ratu protiv prirode ne možemo pobijediti, to je valjda jasno. Svaki način na koji sami možemo sačuvati okoliš, ne uništavajući ga i ne onečišćavajući se broji, ali, prije svega, rad na tome da se veliki proizvođači i korporacije koji su najveći zagađivači i uništavači bioraznolikosti dovedu pod kontrolu i njihovo djelovanje dovede u sklad s okolišem.

Podržimo stoga male lokalne proizvođače i one koji u svome radu poštuju okoliš i druge. Pronađimo proizvode i ljekovite sastojke u svojoj okolini i pokažimo poštovanje prema njima i prirodi u kojoj su nastali.

Eterično ulje smilja nam daje toliko puno toga, pomaže da se izglade bore, pomaže da se koža zacijeli i da brže nestanu modrice, a možemo ga pronaći u SAN EXCLUSIVE Serumu za područje oko očiju i SAN CLASSIC Melemu za kožu sklonu strijama i ožiljcima

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica