Eterično ulje naranče čini život ljepšim

Limonen, kemijski spoj kojeg eterično ulje naranče sadrži i preko 90% je zaslužan za egzotični miris zbog kojeg nam je život ljepši. Ozbiljno, možemo li ga zamisliti bez mirisa naranče?

Tek je u 17. stoljeću slatka naranča postala nešto uobičajeno u Europi, uglavnom na kraljevskim dvorovima i po plemićkim imanjima. Citrusi su se počeli saditi još u 10. stoljeću po arapskim posjedima u Španjolskoj i Italiji, ali kršćanska Europa naranču upoznaje tek kada su je počeli širiti talijanski i portugalski trgovci. To robusno stablo se uspostavljanjem globalne trgovine u 15. i 16. stoljeću proširilo svijetom i danas je voćno stablo koje se širom svijeta najviše uzgaja (većinom da bi se od njega proizveo smrznuti koncentrirani sok), a čini i 70% ukupnog uzgoja citrusnih stabala. S time da Brazil proizvede otprilike četvrtinu.

Nakon Brazila glavni proizvođači su Kina i Indija, zemlje čije tradicije najranije spominju naranču. Naranča je nastala kao hibrid pomela i mandarine, pretpostavlja se u Kini. Ništa neobično, citrusi se bez problema kaleme. Prvi pisani spomen naranče potječe iz Kine iz 4. stoljeća pr.n.e., a ime naranča potječe još iz sanskrta pa se širilo preko južnoindijskih jezika do perzijskog i arapskog. Tim putem je s voćem i došlo u Europu, a odmah se i boja počela po njoj nazivati. Toliko je to voće važno za civilizaciju. Prije toga se govorilo „žuto-crvena“ ili tako nekako.

Eterično ulje slatke naranče, osim što daje prekrasan miris i okus, ima antiseptička i antibakterijska svojstva, te u aromaterapiji popravlja raspoloženje. Zbog toga se koristi i u sredstvima za pranje i čišćenje. Izvor mu je kora naranče, što možemo i pretpostaviti. Sadrže ga tako SAN BASIC Dnevna hidratantna krema za lice, SAN BASIC Vitaminska krema za lice, SAN EXCLUSIVE Anti-age serum s karotenoidima, SAN BODY CARE Maslac za tijelo Čoko Naranča, SAN BODY CARE Maslac za tijelo Avokado Sezam i SAN SPA Senzualno ulje za kožu sklonu strijama. U SAN prirodnoj kozmetici njime želimo iskoristiti sva njegova svojstva. Obožavamo njegov miris koji očarava naše nosnice, uvijek će nam popraviti raspoloženje, a njegovo prisustvo u kozmetici brine da naša koža bude zaštićena od vanjskih napada.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica