Eterično ulje limuna za zdravlje i dobro raspoloženje

Eterično ulje limuna ima miris koji ćemo najčešće povezati sa sredstvima za čišćenje u našem domu. I, čisto suđe i podovi će nas uvijek učiniti sretnima, ali ima nešto i u tom mirisu!

U aromaterapiji se eterično ulje limuna koristi za relaksaciju. S tim opuštanjem nestaju simptomi anksioznosti i depresije, što ga svrstava uz ulja lavande i ruže kao ulja koja bi mogli najčešće koristiti za borbu protiv djelovanja svakodnevice. Uz sam plod, ulje će i pomoći ukloniti mučninu u želucu, što može posebno biti od pomoći trudnicama u onim jutrima u ranoj trudnoći kada tijelo još pokušava shvatiti što mu se događa. Djeluje i antibakterijski, te kao antioksidans što onda znači da će štititi naš organizam iznutra i izvana, a kožu zategnuti i učiniti zdravom.

Taj učinak na koži i opće raspoloženje je razlog zbog kojeg eterično ulje limuna imamo u SAN BASIC Dnevnoj hidratantnoj kremi za lice, SAN BODY CARE Maslacu za tijelo Čoko Naranča i SAN BODY CARE Maslacu za tijelo Avokado Sezam. Ljekovitost eteričnog ulja limuna je samo dio ljekovitosti cijelog ploda limuna, univerzalno prihvaćenog kućnog lijeka za niz bolesti, od prehlade do mučnine. Bogat je izvor C vitamina, 100g njegovog soka dovoljno je za 64% naših dnevnih potreba za njim. UZ to sadrži i brojne fitokemikalije, te veliku količinu limunske kiseline. Ti sastojci, uz miris, su razlog većine načina upotrebe ovog voća u našem domaćinstvu. Koristimo ga u prehrani zbog okusa, njegovog blagotvornog utjecaja na zdravlje kao lijek, ali i za prevenciju, te kao sredstvo za čišćenje.

Ne postoji razlog zbog kojeg ne bismo imali limun u kući u svakom trenutku. Šteta što ga ne miožemo svuda uzgajati. Ne podnosi minuse pa na kontinentu uglavnom samo uspijeva u zatvorenom. Možemo ga i uzgajamo ga na obali. Klima iz koje potječe je topla i tropska. Genetski se pokazalo da je nastao križanjem gorke naranče i četruna (jednog od izvornih citrusa), a da mu je porijeklo negdje iz sjeverozapada indijskog poluotoka. U Europi je poznat iz rimskog doba, ali se masovnije počeo uzgajati tek u 15. stoljeću kada se počinje širiti i svijetom. Pa se uzgaja na svim nastanjenim kontinentima i bere tijekom cijele godine i mi možemo konstantno uživati njegove blagodati.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica