Eterično ulje prave lavande ćemo još malo nahvaliti

Eterično ulje lavande dobit ćemo samo iz vrste Lavandula angustifolia koju nazivamo pravom lavandom i daje ulje najbogatije korisnim fitokemikalijama.

Lavanda je naša domaća biljka, ukrašava nam krajolik, a ukrašavala je krajolik naših baka i njihovih baka. Opet je, kao sa svim našim uobičajenim biljkama, teško naglasiti koliko je onda dobra i korisna. A opet, moramo. Jer, jako je dobra i korisna. Mi, recimo, posegnemo odmah za eteričnim uljem prave lavande čim se opečemo. Uglavnom se to događa u kuhinji i to najčešće pred svjedocima, za vrijeme naših radionica kuhanja. U tom trenutku zadržavamo prisebnost, kako bismo naglasili svoju, khm, ovaj, profesionalnost. No, lavanda nam u tome pomaže, jer jedno je od rijetkih eteričnih ulja koja se mogu čista primijeniti na koži. Namažemo opekotinu eteričnim uljem prave lavande, ono hladi, a najvažnije, iscjeljuje opekotinu i u pravilu sprječava nastanak plikova i dugotrajne boli. Sjetite se i vi staviti ga u svoj pribor za prvu pomoć.

Upotreba eteričnog ulja prave lavande

Eterično ulje prave lavande djeluje antiseptički i antifungalno, pomaže zacijeliti kožu, a u aromaterapiji njezin divan miris djeluje umirujuće na živčani sustav. Stoga je imamo u SAN EXCLUSIVE Anti-age serumu s karotenoidima, SAN BABY CARE Dječjoj kremi za njegu i zaštitu kože pelenske regije, SAN CLASSIC Melemu za regeneraciju kože, SAN SPA Intenzivnom ulju za obnovu izrazito suhe kože i SAN SUN CARE Umirujućem losionu poslije sunčanja. Sastavni je dio mnogih prirodnih repelenata protiv insekata. Jastučići sa cvjetićima lavande su popularni suvenir koji svojim mirisom privlače ljude, a odbijaju moljce.

Danas se naglašava pojam prave lavande, jer postoji nekoliko desetaka vrsti biljaka iz istog roda od kojih neke također daju eterično ulje, ali slabijeg sastava. Najčešći je lavandin. Znamo, u Dalmaciji se tako naziva lavabo, ali navodno tu negdje i leži korijen imena biljke. Na latinskom „lavare“ znači „prati“, a lavanda, odnosno njena vodena otopina se u doba starog Rima koristila pri pranju.

Mediteran je područje na kojem je prava lavanda najrasprostranjenija, iako je rod biljke poznat i rasprostranjen sve do Kine. Biljka je dosta izdržljiva, podnosi suha razdoblja i visoku temperaturu ljeti i velike minuse zimi. Ako živimo u unutrašnjosti, a ne na obali, to ne znači da ne bismo trebali imati lavandu oko kuće, dapače. Osušene ili svježe cvjetiće možemo koristiti u kolačima ili čajevima. Macerat napravimo tako da 2-3 tjedna držimo cvjetiće u nekom ulju blagog mirisa.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica