Geranij: prekrasan umirujući miris eteričnog ulja

Eterično ulje geranija radi se od Pelargonium graveolens, jedne vrste iz goleme obitelji Geraniaceae koja sadži preko 800 biljaka .

Poznajemo samo nekolicinu od svih tih biljaka, ali one koje poznajemo odlikuju lijepe boje i prekrasni mirisi. Pelargonium graveolens pripada rodu Pelargonium što ju onda tehnički ne čini geranijem nego pelargonijom, ali obitelj je obitelj, krv nije voda pa imamo ovaj naziv za eterično ulje koje prilično volimo. Domovina mu je jug Afrike, od kuda je proširen svijetom i dobio je mnoge varijacije u cvijetu i listovima, ali su mu mirisi i odlike eteričnog ulja jednake. Eterično ulje u aromaterapiji ima upotrebu u inhalaciji, u difuzeru i kao ulje za masažu pri čemu se kombinira s baznim uljem.

Eterično ulje geranija za obnovu kože

Smatra se da na koži djeluje kao anti-oksidant, protuupalno, astringentno i anti-bakterijski. Što znači da može biti sastavni dio prirodne kozmetike protiv bora, za obnovu kože i zaštitu kože. U SAN prirodnoj kozmetici potražimo proizvode crvene boje koji svi služe obnovi kože, to su redom – SAN BASIC Anti-age krema za lice, SAN EXCLUSIVE Serum za područje oko očiju, SAN CLASSIC Melem za kožu sklonu strijama i ožiljcima i SAN SPA Senzualno ulje za kožu sklonu strijama.

Pelargonium graveolens sadimo kao kućnu ili vrtnu biljku. Ulje možda nećemo proizvoditi, ali možemo uživati u njegovom izgledu i mirisu. K tome, listove možemo koristiti za čaj za koji se smatra da ima isto umirujuće djelovanje kao čaj od kamilice. Djeluje na naš organizam iznutra, a možemo od njega raditi i obloge koji mogu pomoći pri problemu s aknama i upalama na koži. Za našu kućnu ljekarnu eterično ulje geranija možemo nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Koristimo ga za tjeranje insekata, za osvježavanje i blagu dezinfekciju prostora. Mješajući ga s baznim uljem možemo dobiti ulje za umirenje problematične kože. Dodatna vrijednost mu je taj očaravajući miris koji podsjeća na ružu.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica