Eterično ulje čajevca u našoj kućnoj ljekarni

Eterično ulje čajevca se dobiva od Melaleuca alternifolia vrste stabla čajevca koje oduvijek raste u Australiji. Domoroci su lišće koristili kao lijek, a u zadnjih stotinu godina se komercijalno proizvodi eterično ulje.

Upotreba se u Australiji toliko bila udomaćila da su ga australske vlasti uvele kao obavezni sastojak kutije s prvom pomoći koju su njihovi vojnici nosili u Drugom svjetskom ratu. U džunglama Azije i Pacifika u kojima su se borili bilo je sigurno puno prilike za njegovu upotrebu.

Moralo bi eterično ulje čajevca biti i dio naše kućne ljekarne, jer, jednostavno govoreći, ono je  dobro i korisno za našu kožu. Pri tome ćemo paziti da ga uvijek razrijedimo nekim baznim uljem prije korištenja, jer je u većoj količini toksično. Jednu kap čistog ulja bismo još mogli direktno nanijeti na aknu, ali nikako na više od toga.

Antibakterijsko i antifungalno djelovanje eteričnog ulja čajevca daje mu primjenu za probleme s kožom i upale kojima su uzroci bakterije i gljivice. Akne su prvi izbor za njegovo korištenje, a onda su tu i gljivice na nogama, te perut na vlasištu. Koristimo ga i kao prevenciju upala, stoga je ono sastojak u SAN BABY CARE Dječjoj kremi za njegu i zaštitu kože. Redovnom upotrebom sprečavaju se mogućnosti upale u području sklonom i idealnom za razvoj bakterija kakvo je pelenska regija.

K tome, sadrži ga i SAN CLASSIC Melem za regeneraciju kože u kojem sprječava da se infekcije razviju na oštećenoj koži. Oba proizvoda možemo koristiti za bilo koju vrstu ili područje kože koje treba posebnu njegu i ubrzanu obnovu.

Eterično ulje čajevca možemo pomiješati s baznim uljem (recimo badema) u omjeru 1:20 do 1:50 i koristiti ga za masažu vlasišta kako bismo ga umirili i spriječili nastanak peruti. Blažu mješavinu koristimo za čišćenje lica i tijela ukoliko imamo problema s aknama. Prije upotrebe obavezno provjerimo na nadlaktici reakciju kože na eterično ulje čajevca. Ukoliko nema crvenila i svraba, sigurno je za našu upotrebu. Općenito se eterično ulje čajevca koristi za tretmane mješovite i masne kože, jer suši kožu.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica